Agris.cz - agrární portál

Šumperští producenti mléka nechystají další protesty

2. 1. 1999 | ČTK

PRAHA 2.února (CTK) - Další protesty, které avizovali šumperští producenti mléka pri své pondelní protestní akci pred ministerstvem zemedelství v Praze, jsou zastaveny a jejich protestní akce skoncila. Zpravodaji CTK to dnes rekl reditel Okresní Agrární komory v Šumperku Ivan Pur. Podle jeho slov se nakonec podarilo najít odbyt pro prebytek osmi až deseti tisíc litru mléka denne.

Námestek ministra zemedelství CR Dušan Vanek zajistil již v prubehu pondelního protestu odbyt zmínených prebytku v jihomoravském regionu. Šumperští producenti se však nakonec domluvili s jeho pomocí s firmou Litagro v Litomyšli, která od nich prebytky mléka odebere a je blíž než jihomoravský odberatel. Cenu, za niž budou tito zemedelci do Litagra od stredy mléko dodávat, však Pur neuvedl.

Podle prohlášení, které vydali organizátori pondelní protestní akce, se od 28.ledna nepodarilo zajistit v okruhu 150 kilometru od Šumperka odberatele mléka, prestože je nabízeli za cenu hluboce pod úrovní minimální garantované ceny, která ciní 7,80 Kc/l a kterou vyhlásil Státní fond tržní regulace v zemedelství pro první ctvrtletí letošního roku.

Podle vyjádrení tiskového oddelení MZe jsou prícinou napjaté situace na tuzemském trhu s mlékem pokles spotreby této komodity a nízká ochrana tuzemského trhu. Zároven CR nemuže konkurovat v souboji rozpoctu s vyspelými státy EU a zajistit tuzemským producentum podmínky pro export jejich výrobku.

Oldrich Pribík dp


Zdroj: ČTK, 2. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 09:43