Agris.cz - agrární portál

České pivovarnictví ve znamení stále větší koncentrace

3. 2. 1999 | ČTK

Ceské pivovarnictví ve znamení stále vetší koncentrace

PRAHA 3.února (CTK) - Pátecní mimorádná valná hromada a.s.Jihoceské pivovary má na programu mimo jiné i návrh na prodej cásti podniku. Ohlášená zmena ve vlastnických vztazích bude již v krátké dobe druhou - koncem lonského roku totiž stagnující Jihoceské pivovary ovládla Ceskomoravská agrární spolecnost (CAS) podnikatele a šéfa fotbalového svazu Františka Chvalovského. Podle tisku se tento nový vlastník netajil tím, že Jihoceské pivovary jsou meziclánkem na ceste za ovládnutím Budejovického Budvaru, jehož byly do zacátku 90.let soucástí.

Dominantní událostí ceského pivovarnictví v uplynulém období byl patrne již zkrachovalý projekt Ceské pivo. Tento plán z dílny japonské financní spolecnosti Nomura spocíval v propojení dvou z nejvetších pivovarnických skupin v CR - Plzenského Prazdroje a nošovického Radegastu, které dohromady ovládají zhruba 40 procent trhu. Plán narazil na odpor protimonopolního Úradu pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS) a byl tvrde kritizován dalším z trojice nejvetších výrobcu piva v CR - britskou skupinou Bass, ovládající Pražské pivovary. ÚOHS loni dospel k záveru, že plán Nomury sloucit Radegast s vetšinove vlastneným Prazdrojem je proti duchu volné souteže.

Po roce 1989 smeruje pivovarnictví v CR ke stále vetší koncentraci. Zhruba 80 procent trhu ovládá osm nejvetších pivovarnických spolecností. V lonském roce bylo v CR vyrobeno více než 18,136 miliónu hektolitru piva, což je ve srovnání s rokem predcházejícím o 251.322 hektolitru (1,37 procenta) méne.

Nejvetší ceská pivovarnická spolecnost Plzenský Prazdroj (PP) loni vystavila pres pet miliónu hektolitru piva. Po zastavení výroby chebského pivovaru, stácírny v Beroune a pivovaru v Domažlicích zbývá PP v provozu mimo Plzen pouze pivovar v Karlových Varech. V zahranicí spolecnost licencne varí pivo na Slovensku a v Litve.

Pivovary skupiny Radegast Group loni vystavily zhruba 2,8 miliónu hektolitru, v roce 1997 pres 2,5 miliónu hektolitru piva. Krome nového moderního pivovaru Radegast v Nošovicích patrí do skupiny i známý Velkopopovický kozel a mostecký pivovar Radegast Sedlec, který je však v konkursním rízení.

Britská Bass vstoupila do CR v roce 1993, když koupila 34 procent Pražských pivovaru (nyní drží 66,7 procenta akcií). K smíchovskému pivovaru Staropramen a k pivovarum v Braníku a v Holešovicích pozdeji pripojila i podniky ve Vratislavicích, Svijanech a ostravský Ostravar. Loni vzbudila rozruch uzavrením pivovaru v Holešovicích a ve Vratislavicích. Celá skupina v roce 1997 vystavila více než 2,6 miliónu hektolitru piva, za první tri ctvrtletí lonského roku 1,6 miliónu hektolitru, což bylo o pet procent méne než za stejné období roku 1997.

Podle výstavu v roce 1997 následuje za trojicí nejvetších výrobcu ctyrclenná skupina pivovarnických spolecností s výstavem presahujícím milión hektolitru piva. Z nich nejvíce piva vyprodukoval Budejovický Budvar, který je zároven nejvetším exportérem tohoto tradicního ceského produktu. Budvar je také již radu let v centru zájmu médií, nebot stále není dorešena privatizace tohoto posledního národního podniku v CR. Tato skutecnost souvisí predevším s letitým a stále otevreným známkoprávním sporem s nejvetším svetovým producentem, americkým kolosem Anheuser-Busch.

Další významnou skupinou jsou Moravskoslezské pivovary, sdružující podniky v Prerove (Zubr), Litoveli, Olomouci a Hanušovicích (Holba). Predlonský výstav byl témer 1,1 miliónu hektolitru zlatavého moku. Pouze o neco méne produkují Jihoceské pivovary zahrnující ceskobudejovický Samson, trebonský Regent a protivínský Platan. Tyto tradicní znacky v posledních letech ztrácely na své nejvetší konkurenty a jejich postavení na ceském trhu postupne sláblo. Zatímco v roce 1995 vystavily 1,121 miliónu hektolitru piva, o dva roky roky pozdeji to bylo zhruba 1,031 miliónu hektolitru.

V posledních letech nejaktivneji svoji pozici na trhu posiluje Královský pivovar Krušovice, který dokázal za pouhých šest let zvýšit výstav témer ctyrikrát. V soucasnosti se jeho produkce pohybuje tesne nad hranicí jednoho miliónu hektolitru. Za lonský rok však ocekává zhruba desetiprocentní propad ve výstavu, tedy zhruba 900 tisíc hektolitru piva. Pivovar vlastní nemecká spolecnost Binding Brauerei AG.

Osmicku nejvetších producentu uzavírá další pivovar ovládaný zahranicním kapitálem - brnenské Starobrno, které ze 68 procent vlastní rakouské spolecnosti Brau-Union a Austrian Breweries International. Rovnež tento pivovar ocekává za rok 1998 mezirocní pokles výstavu o zhruba dve procenta na 636.000 hektolitru.

Ke skupine osmi nejvetších výrobcu se blíží spolecnost Ústecké pivovary, které jsou soucástí distribucní skupiny Drinks Union. V roce 1997 zaznamenaly rekord v produkci na úrovni 520 tisíc hektolitru piva, letošní produkce by mela být ješte vyšší.

Vedle techto devíti spolecností v CR vyrábí národní nápoj dalších zhruba šest desítek pivovaru vcetne nekolika malých hostinských výrobcu. Práve toto nízké císlo straší vetšinu milovníku piva v CR. V roce 1920 totiž stál pivovar témer v každé vetší obci (565 pivovaru) a ješte v roce 1970 jejich pocet prevyšoval stovku. Koncentrace pak podle zastáncu malovýroby vede ke stírání krajové rozmanitosti a unifikaci chuti.

Boji za záchranu malých pivovaru se v CR venuje predevším Svaz malých nezávislých pivovaru. Svaz a predevším jeho prezident Stanislav Bernard, který je sám spolumajitelem stejnojmenného rodinného pivovaru v Humpolci, dosáhl nejvetšího úspechu v boji za záchranu malých výrobcu v prosinci 1994, když po úspešném lobbyingu zástupcu svazu parlament schválil danové úlevy pro nezávislé výrobce s produkcí do 200.000 hektolitru rocne.

Petr Satrapa mha


Zdroj: ČTK, 3. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 02:53