Agris.cz - agrární portál

Znovín Znojmo chystá na trh specialitu - slámové víno

3. 2. 1999 | ČTK

BRNO 3.února (CTK) - Speciální produkt vinarské technologie chystá na trh a.s.Znovín Znojmo se sídlem v Šatove. Na výrobu tzv.slámového vína použije Ryzlink rýnský z obce Hnízdo, vinarská

trat Micmanická I. "Cukernatost moštu dosáhla neuveritelných 34,8 stupne CNM," rekl CTK výrobne-technický námestek firmy Antonín Zatloukal.

Bežná surovina mívá podle nej polovicní cukernatost, výborná až 24 stupnu. Z 2.538 kilogramu sklizených hroznu se skladováním ztratila voda až na výsledných 725 kilogramu, pricemž vzhledove se bobule podobaly hrozinkám. Z tohoto objemu pak získal podnik na šetrném švýcarském lisu Sutter 325 litru moštu.

"Mošt nyní skladujeme ve speciálním nerezu s ochranou proti oxidaci," doplnil Zatloukal.

Technologie výroby slámového vína je puvodem z Rakouska. Do slamené podestýlky na pudách domu pokládali vinari nejkvalitnejší hrozny a lisovali je až po cástecné ztráte vody. Znovín napodobil tento postup skladováním hroznu na sláme v plastových bednách na ovoce.

Tento svou technologií i výslednou chutí výjimecný produkt bude firma stácet do tretinkových i menších lahví. Speciální víno má být urceno spíše k degustaci, nikoli k bežnému pití. Tomu odpovídá i cena, která se zrejme vyšplhá na více než 100 Kc za 0,1 litru.

Vinarská a.s.Znovín výsledky hospodarení za lonský rok dosud nezverejnila. Plán pocítá s tržbami na predlonské úrovni, tedy 163 miliónu korun. Výroba má presáhnout tri milióny litru vín pri nákupu 3000 tun hroznu od prvovýrobcu. Výkup v roce 1997 byl asi tretinový.

Jirí Macík ple


Zdroj: ČTK, 3. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 02:18