Agris.cz - agrární portál

Polsko má stále vyšší ochranu před dovozem cukru než ČR

3. 2. 1999 | ČTK

Polsko má stále vyšší ochranu pred dovozem cukru než CR

PRAHA 3.února (CTK) - I po zvýšení cla na dovoz polského cukru do CR, které schválila vláda na svém pondelním zasedání, má Polská republika vyšší ochranu pred dovozem ceského cukru. Na dnešní tiskové konferenci to rekl ministr zemedelství Jan Fencl.

Podle jeho slov odpovídá smluvní clo pri svetové cene 220 amerických dolaru (USD) za tunu cukru dovezenou z Polska do CR asi 4000 Kc/t. Naproti tomu polské clo uplatnované na dovoz cukru z CR je stále ješte asi o polovinu vyšší a ciní 6100 Kc/t.

Podle Fencla MZe pripravuje takový systém ochrany ceského trhu s cukrem, aby pusobil proti všem dovozcum této komodity. První krokem na ochranu tuzemského trhu s cukrem bylo zavedení kvóty pro letošní rok na dovoz cukru ze Slovenska ve výši 3500 tun. Dalším krokem pak bylo již zmínené zvýšení cla na polský cukr z preferencních 40 procent na bežných 61 procent.

Fencl je presvedcen o tom, že cukrovarnictví není bežný prumyslový obor, protože zde neexistuje rovná soutež. Ostatní zeme podle jeho slov uplatnují ruzné regulacní systémy a dotují svoji produkci cukru. Dalším duvodem jsou podle nej vysoké svetové zásoby cukru a navíc je tento obor výrazne sezónní. Bez podpory a ochrany trhu nelze tedy konkurovat, protože soucasná svetová cena cukru se pohybuje v prepoctu asi kolem 6600 Kc/t, zatímco výrobní náklady v CR jsou asi na úrovni 12.600 Kc/t.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 3. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 04:25