Agris.cz - agrární portál

MZe podmiňuje dotace na údržbu trvalých porostů chovem dobytka

3. 2. 1999 | ČTK

MZe podminuje dotace na údržbu trvalých porostu chovem dobytka

PRAHA 3.února (CTK) - Ministerstvo zemedelství CR podminuje v letošním roce poskytnutí dotací na údržbu trvalých travních porostu chovem dobytka. Na dnešní tiskové konferenci to rekl ministr zemedelství CR Jan Fencl. Zatížení pudy v techto oblastech musí být podle nej však prokazatelne extenzívní.

"Rádi bychom v budoucnosti videli v této krajine zatížení na úrovni asi 0,4 velké dobytcí jednotky na hektar (VDJ/ha), nicméne pro letošní rok bylo zahrnuto do podmínek pro pridelení dotací zatížení 0,25 VDJ/ha," uvedl Fencl.

Jedna VDH znamená v prepoctu chovat na jeden ha zemedelské pudy 500 kg živé hmotnosti, tedy zhruba jednu krávu ci býka. Ten, kdo tedy nevykáže zatížení 0,25 VDJ/ha, nebude mít nárok na poskytnutí dotace na údržbu krajiny.

Riziko, že rada spekulantu v dusledku tohoto opatrení pudu neobdelá, si MZe podle Fencla uvedomuje. Nicméne tak bude alespon dríve spekulativne "uklízená" puda identifikována a muže být k dispozici zemedelcum, kterí hospodarí a mají dobytek.

Podle jeho slov byly vedeny dlouhé diskuse o tom, jak alokovat prostredky do horských a podhorských oblastí tak, aby smerovaly skutecne k zemedelcum.

"Jediná cesta, jak zamezit spekulacím s temito dotacemi, je nejdríve do krajiny vrátit dobytek a za ním hospodáre. Budou-li zde zvírata, musejí zde také pracovat lidé, kterí sklidí z luk krmivo na zimu," dodal Fencl.

Podle tiskových informací MZe jsou prostredky, které letos smerují do marginálních oblastí s cenou pudy do ctyr korun za metr ctverecní, proti lonsku vyšší o 44 miliónu korun a dosahují cástky 2,964 miliardy korun.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 3. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 11:17