Agris.cz - agrární portál

Členské státy EU musejí vrátit zpronevěřené stamilióny eur

3. 2. 1999 | ČTK

Clenské státy EU musejí vrátit zproneverené stamilióny eur

BRUSEL 3.února (zpravodaj CTK) - Evropská komise sníží budoucí platby clenským státum ze zemedelských fondu o 493 miliónu eur, které byly neoprávnene vyplaceny ci zpronevereny pri výplatách podpor zemedelcum z rozpoctu EU v roce 1995. Oznámil to dnes komisar pro zemedelství Franz Fischler.

Na tiskové konferenci pripomnel, že míra omylu a podvodu pri výplate podpor zemedelcum, za kterou jsou odpovedné clenské státy, dosahuje podle názoru Evropského úcetního dvora neprijatelné výše. Zmínená suma predstavuje 1,7 procenta prostredku vyplacených v rámci spolecné zemedelské politiky EU rolníkum ve zmíneném roce. Osud dalších sporných 196,8 miliónu eur závisí na výsledku smírcích rízení mezi komisí a clenskými státy.

Mimorádne složitý systém zemedelských dotací EU vyžaduje nárocnou strukturu financních, úcetních, kontrolních, monitorovacích a dohlížecích orgánu. Navzdory její existenci nadále dochází k podvodum - komise napríklad za rok 1994 zjistila zproneveru 307 miliónu eur, v roce 1993 to bylo dokonce 734 miliónu.

Rozdelování penez rolníkum z rozpoctu EU podle složitých kritérií a jeho kontrola byly predmetem posledního "rentgenování" legislativy mezi Evropskou komisí a CR tento týden. Ceští experti sice uvedli, že CR bude schopna systém vybudovat a zprovoznit do vstupu do EU, pripoušteli však, že to bude mimorádne nárocné.

bar bm


Zdroj: ČTK, 3. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 15:51