Agris.cz - agrární portál

Polští zemědělci pod tlakem vlády přerušují silniční blokády

4. 2. 1999 | ČTK

Polští zemedelci pod tlakem vlády prerušují silnicní blokády

VARŠAVA 4.února (CTK) - Poté, co polský ministr vnitra Janusz Tomaszewski narídil polské policii, aby pristoupila k odstranování silnicních zátarasu, které pri svých protestech vztycili polští zemedelci, prohlásili vedoucí predstavitelé zemedelských odboru, že "prozatímne" preruší své protesty v nadeji, že budou brzy obnovena jednání s vládou.

Zemedelci, kterí si chtejí svou již 14 dní trvající blokádou silnic a hranicních prechodu vymoci ochranu pred dovozem levných zemedelských produktu ze zahranicí, dotování výkupních cen a prominutí dluhu, již zacali odstranovat první z 92 silnicních zátarasu tvorených zemedelskými stroji a balíky sena.

Podle šéfa radikálního odborového sdružení Samoobrona Andrzeje Leppera, jenž byl hlavním iniciátorem protestního hnutí, budou blokády silnic zrušeny na 12 hodin; pokud prý dnes nebude dosaženo dohody s vládou, budou obnoveny.

Vláda prozatím nedala najevo, zda se hodlá vrátit k jednacímu stolu. Ministri jednání ve stredu prerušili s poukazem, že nebudou jednat, dokud budou nezákonné blokády pokracovat. Prozatím se pouze zástupci trí zemedelských odborových sdružení setkali v parlamentu se skupinou zprostredkovatelu z rad katolické církve.

Vláda premiéra Jerzyho Buzka ve stredu oznámila, že dnes projedná svou zemedelskou politiku pro letošní rok a bude se také zabývat vládními intervencními nákupy zemedelských produktu v krizových obdobích.

Podle polských médií by vláda mohla rolníkum nabídnout danové úlevy a prístup k úverum, dotace vývozu polského veprového do oblasti bývalého Sovetského svazu, výkup nadbytecné produkce a opatrení, jež by umožnila lepší kontrolu levnejšího masa ze západní Evropy.

Podle pruzkumu verejného mínení, který dnes zverejnil deník Rzeczpospolita, 78 procent Poláku považuje protesty zemedelcu za oprávnené a 76 procent viní za nynejší situaci vládu.

bep jf


Zdroj: ČTK, 4. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.05.2024 00:45