Agris.cz - agrární portál

Čeští zemědělci opět protestují proti dovozu vepřového

4. 2. 1999 | ČTK

Ceští zemedelci opet protestují proti dovozu veprového

HAVLÍCKUV BROD 4.února (CTK) - Pokud nebudou do 20.února zastaveny dumpingové dovozy veprového masa ze zemí Evropské unie do CR, pristoupí prvovýrobci opet k protestním akcím na území celé republiky. Shodli se na tom predstavitelé nejvetších producentu veprového na dnešním jednání v Havlíckove Brode.

"Nebudeme a nemužeme nadále prihlížet k nicení našeho soukromého majetku z vule Evropské unie a nedostatecné úcinnosti kroku, ci bezradnosti vlády CR," píše se v prohlášení, které CTK poskytl za Agrární komoru CR Bedrich Hendrych.

V prohlášení producenti vyzývají vládu, jmenovite ministry zemedelství, prumyslu a obchodu a financí, aby bezodkladne podnikli kroky a opatrení, které dovozy ze zemí EU zastaví.

Producenti upozornují, že masivní dovozy veprového pokracují v neomezené míre a odporují proklamovaným zásadám hospodárské souteže stanovené zákony CR.

Pripomínají, že producentum vznikla ze stejných duvodu v záveru minulého roku ztráta prevyšující miliardu korun. Za letošní leden se pak podle jejich informací blíží pul miliarde korun. Ztráty vzrostou v prípade likvidace producentu o další dopady na ekonomiku státu v oblasti príjmu z daní a rustu nezamestnanosti, upozornují.

"Z dané situace neprofituje obcan našeho státu, ale zpracovatelé, obchodníci a státy EU, které si na náš úcet reší problémy s prebytky produkce," píše se dále v prohlášení.

Zemedelci jsou si vedomi, že akce, které pripravují v prípade nesplnení požadavku a nedodržení termínu, jsou a budou na hranici zákonnosti a neprospejí stabilite tohoto státu. "Do této situace jsme se nedostali vlastní vinou, ale neschopností ci neochotou zajistit pro ceské producenty srovnatelné tržní podmínky," konstatují v záveru prohlášení.

Jaroslava Mikešová nol


Zdroj: ČTK, 4. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 11:36