Agris.cz - agrární portál

ČR narozdíl od Polska a Maďarska zvýhodňuje dovoz vepřového z EU

9. 2. 1999 | ČTK

CR narozdíl od Polska a Madarska zvýhodnuje dovoz veprového z EU

PRAHA 9.února (CTK) - Ceská republika narozdíl o ostatních postkomunistických zemí strední Evropy, tedy Polska a Madarska, zvýhodnuje dovoz veprového masa z clenských zemí Evropské unie poskytováním preferencního 15procentního cla. Vyplývá to z informací ministerstva zemedelství, které má CTK k dispozici.

Za toto preferencní clo lze podle platných smluv dovézt z EU neomezené množství cerstvého, chlazeného ci zmrazeného veprového masa. Polsko a Madarsko neposkytují zemím EU žádnou zvýhodnenou koncesi na dovoz této komodity na jejich vnitrní trhy.

Základní smluvní celní sazba na veprové maso pri dovozu do CR ciní podle informací MZe 39,7 procenta a platí pro všechny clenské zeme WTO.

Ve vzájemné obchodní výmene mezi zememi Stredoevropské dohody o volném obchodu (CEFTA) se pri dovozu veprového masa uplatnuje clo 25 procent.

Polská republika chrání svuj vnitrní trh 60procentním clem pri dovozu masa z domácích prasat. Sazba však nesmí presáhnout 1,04 eura na kilogram. Celní sazba na dovoz masa z divokých prasat do Polska ciní 22,7 procenta. Madarská celní ochrana pri importu veprového masa je 56,2 procenta.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 9. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 12:01