Agris.cz - agrární portál

Na Moravě kvůli počasí nestihli zemědělci osít plánované plochy

10. 2. 1999 | ČTK

Na Morave kvuli pocasí nestihli zemedelci osít plánované plochy

KROMERÍŽ/UHERSKÉ HRADIŠTE 10.února (CTK) - Kvuli nepríznivému pocasí v záveru minulého roku nestacili zemedelci na jižní Morave osít všechny plánované plochy obilovin. V okrese Kromeríž zbývá osít asi 15 procent ploch, které dosejí jarní pšenicí. CTK to dnes sdelil reditel územního odboru Ministerstva zemedelství František Chmelar.

Za aktuální problém oznacil zajištení financí na osivo, sadbu a hnojivo na jaro. "Potýkáme se s nedostatkem penez, protože zpracovatelské podniky nám neplatí za dodané zemedelské výrobky, predevším za cukrovku, ale také za maso. Cukrovku jsme meli na více než 3000 hektarech s výnosem 43 tun z jednoho hektaru. Zaplacenu máme sotva polovinu," dodal reditel.

Také na Uherskohradištsku zaseli ozimou pšenici pouze na 58 procentech ploch. Podle reditele územního odboru Josefa Vaculíka zustává otázkou, co zemedelci zasejí na zbytku ploch, protože zdejší težká puda není vhodná pro jarní jecmen. Príliš deštivé pocasí v záveru lonského roku a listopadové mrazy zpusobily, že na 59 hektarech pudy zustala v zemi cukrovka.

Karla Havlíková jw


Zdroj: ČTK, 10. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 03:53