Agris.cz - agrární portál

Fencl: Vláda bude podporovat vznik družstev zemědělců

11. 2. 1999 | ČTK

Fencl: Vláda bude podporovat vznik družstev zemedelcu

PRAHA 11.února (CTK) - Soucasná vláda bude podporovat vytvárení zemedelských družstev. V první fázi pujde predevším o družstva odbytová podle jednotlivých komodit, pozdeji by melo dojít také ke kapitálovému propojení zemedelských subjektu. Na dnešní rozprave v senátním výboru pro hospodárství, zemedelství a dopravu to rekl ministr zemedelství CR Jan Fencl. Podle jeho slov by mohlo dojít také k majetkové úcasti zemedelských prvovýrobcu ve zpracovatelském prumyslu.

Praxe odbytových družstev zemedelcu, pres které je realizován prodej jednotlivých agrárních komodit, je podle Fencla bežná ve vetšine Evropských zemí. Mnohde temito odbytovými družstvy prochází na trh 90 až 100 procent objemu dané komodity vyprodukované v zemi.Také financní dotace a podpory ze strany státu by mely podle Fencla postupem casu pricházet k jednotlivým zemedelcum práve skrze tato družstva.

"Kdo necítí potrebu kooperovat, ten nepotrebuje ani pomoc státu," dodal ministr. Problém je však podle nej také v tom, že vláda nemá k dispozici prostredky, jak zemedelce podnítit, aby družstva zakládali a vstupovali do nich.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 11. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 11:19