Agris.cz - agrární portál

EK nevylučuje jednání o zemědělských vývozech

11. 2. 1999 | ČTK

EK nevylucuje jednání o zemedelských vývozech

BRUSEL 11.února (zpravodaj CTK) - Evropská komise nevylucuje další kolo jednání o vývozech zemedelské produkce "patnáctky" do pridružených zemí strední a východní Evropy, rekl dnes v reakci na prohlášení ministru financí peti techto státu vcetne CR mluvcí komise Nico Wegter.

Pripomnel, že obchodní vztahy mezi EU a pridruženými zememi se rídí evropskými (asociacními) dohodami; dokud nebudou zmeneny, platí v nynejším znení vcetne všech dohodnutých úlev. Predpokládá se však, že ohledne obchodu se zemedelskými výrobky se povedou jednání o prípadných zmenách, rekl, aniž uvedl termín.

Ministri financí Polska, Ceské republiky, Madarska, Slovinska a zástupce Estonska vyzvali ve stredu na zasedání ve Varšave EU, aby zastavila dotované vývozy do strední a východní Evropy. Import laciných potravin vyvolal v posledních dnech protesty polských rolníku. V CR zpusobil koncem lonského roku napetí na trhu s veprovým masem, které do znacné míry trvá, ackoli EU snížila exportní subvence pro tuto komoditu smerem k pridruženým zemím o 50 procent.

Wegter upozornil, že projednávaná reforma spolecné zemedelské politiky, která je soucástí balíku Agenda 2000, smeruje práve ke snížení cenových subvencí vcetne exportních refundací. Podpora zemedelství v EU bude také tradicne jedním z ožehavých bodu pri dalším kole jednání v rámci Svetové obchodní organizace (WTO), které zacne zrejme koncem roku.

"Celá Agenda 2000 je koncipována tak, aby usnadnila rozšírení Evropské unie," rekl Wegter CTK. "Vývozci se však zatím chovají podle evropského práva, které nelze nikterak menit zvencí," reagoval na prohlášení ministru kandidátských zemí.

Podle nejmenovaného zdroje Evropská komise zatím neobdržela oficiální vyrozumení o výsledku varšavské schuzky. Chce však být pružná a nabídnout kandidátum záhy jednání. Na druhé strane pochybuje o úplném zrušení exportních subvencí. "Znamenalo by to konec vývozu z EU do techto státu a tudíž i konec dovozu jejich produkce do EU. Melo by to negativní dopad pro spotrebitele v pridružených zemích a na trhy vyklizené EU by se dostala konkurence."

V oblasti veprového masa komise podle téhož zdroje predpokládá, že padesátiprocentní snížení exportní refundace už nyní odrazuje radu výrobcu od vývozu do CR a dalších státu oblasti, na než se vztahuje. Z toho komise usuzuje, že se udrží snížený objem poskytnutých vývozních licencí, který zaznamenala v posledních týdnech.

Práve poklesem licencí udelených na vývoz do CR argumentovala komise minulý týden, když námestek ministra zemedelství CR Zídek v Bruselu požadoval úplné odstranení vývozních subvencí pro veprové maso.

Karel Barták ple


Zdroj: ČTK, 11. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 13:19