Agris.cz - agrární portál

Dufek: Zemědělcům chybí peníze na zahájení jarních prací

12. 2. 1999 | ČTK

Dufek: Zemedelcum chybí peníze na zahájení jarních prací

BRNO 12.února (CTK) - Ztráty približne 1,5 miliardy Kc jen v chovech prasat a 0,50 Kc na každém litru mléka vedou k potížím s financováním letošních zemedelských jarních prací. Odborový svaz pracovníku zemedelství a výživy Cech a Moravy míní, že bez urychlené dotace nezahájí jarní práce tretina firem a do pulky roku zkrachuje.

"Situace se nelepší, naopak se stále zhoršuje," rekl dnes v Brne predseda svazu Bohumír Dufek. Odborári jsou podle nej nyní pripraveni jednoznacne podporit nátlakové akce zemedelcu, jelikož aktuální situace jim neumožnuje prosperitu.

Podnikatelé uvádejí, že témer žádná z agrárních komodit dnes nezakládá nadeji na ziskovost. Problémy s importem masa se týkají nejen veprového, ale i hovezího, pricemž obilí je na skladech približne jeden milión tun nad plán. Soucasnou výkupní cenu 6,50 až 7,50 Kc za litr nejkvalitnejšího mléka Dufek oznacil za velmi slabou.

Jednání se zástupci EU v Bruselu považují odborári za málo nadejné. Unie se podle jejich názoru snaží oddálit rešení svých problému na úkor Polska, Madarska i CR.

Dufek ocenil projednávání tretí verze agrární politiky pro období pred vstupem do EU. Vláda by však mela upresnit typ pomoci tuzemským zemedelským firmám, pokud hodlá podporit zpetný príliv zahranicního kapitálu do CR. Agrárním podnikum, které svazují až 30procentní sankcní úroky, by napríklad pomohl splátkový kalendár na zdravotní a sociální pojištení.

Odborári spolu se Stranou venkova dnes dále vyzvali premiéra Miloše Zemana k osobní iniciative k záchrane ceského zemedelství. Navrhují mimo jiné propagaci spotreby tuzemských potravin a také vládní program revitalizace nosných zemedelských oboru.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 12. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 11:17