Agris.cz - agrární portál

Poláci přicházejí stále více na chuť pivu

16. 2. 1999 | ČTK

Poláci pricházejí stále více na chut pivu

VARŠAVA 16.února (zpravodajka CTK) - Obliba piva v Polsku stoupá. Zlatavý mok tam již zacal vytlacovat i tradicní alkoholický nápoj - vodku. Naznacují to alespon výsledky šetrení polské agentury Pentor, jež dnes zverejnil polský deník Žycie. Podle nich zustává vodce verných 60 procent Poláku, avšak o tri procenta více dotázaných již prišlo na chut pivu.

Loni vypil prumerný Polák témer tri pullitry piva týdne, zatímco v roce 1997 to bylo jen 1,29 litru. Rust jeho spotreby potvrdil deníku rovnež predstavitel jednoho z nejvetších polských pivovaru Elbrewery (EB) Andrzej Dlugosz, podle nejž prodej piva v Polsku stoupl za celý lonský rok o osm procent, tedy o zhruba 1,4 miliónu hektolitru.

Mezi polskými milovníky piva prevažují podle Pentoru muži, kterí za týden vypijí témer dvojnásobné množství penivého nápoje než ženy. Nejpocetneji jsou mezi tamejšími pivari zastoupeni delníci (24 procent), duchodci (20 procent), ucni a studenti (14 procent). Vetšina z nich sáhne nejradeji po svetlých a lehcích druzích, nejmenší popularite se naopak teší pivo nealkoholické.

Po léta nejoblíbenejší alkoholický nápoj v Polsku - vodka - sice musela pivu ustoupit, její casy však stále ješte neskoncily. Dosud si s ní totiž s chutí pritukne více než polovina Poláku. Vetšina z nich si ji podle agentury SMG/KRC dopreje nekolikrát do roka, každý desátý dvakrát až trikrát mesícne a necelá ctyri procenta jednou týdne, napsal polský list.

elv pz


Zdroj: ČTK, 16. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 12:22