Agris.cz - agrární portál

Zvýšení cla na dovoz cukru vláda ve středu zřejmě neprojedná

16. 2. 1999 | ČTK

Zvýšení cla na dovoz cukru vláda ve stredu zrejme neprojedná

PRAHA 16.února (CTK) - Návrh ministerstva zemedelství na zvýšení celní ochrany tuzemského trhu s cukrem ze soucasných zhruba 61 procent o dalších 80 procentních bodu zrejme na svém stredecním jednání vláda neprojedná. Na dnešní tiskové konferenci to rekl námestek ministra zemedelství Tomáš Zídek.

Podle jeho slov prijetí takového opatrení komplikuje vztah CR ke Slovensku v rámci celní unie. "Musíme tedy konstruovat opatrení tak, aby ochrana platila proti dovozu cukru ze všech státu sveta s výjimkou Slovenska," dodal Zídek. Jak však zduraznil, jde o závažný problém, který je treba urychlene rešit

V breznu by meli totiž zemedelci zasít cukrovou repu, ovšem bez uzavrených smluv s cukrovary na její odber tak nemohou ucinit. Cukrovary se zase bez rozhodnutí vlády o ochrane trhu smlouvy s pestiteli cukrovky zdráhají podepsat, protože nemají jistotu jaké množství cukru mohou na trhu prodat a kolik tedy budou cukrovky skutecne potrebovat.

V prípade, že se podarí ochránit tuzemský trh s touto komoditou pred dovozy, cukrovarníci by podle Zídka podepisovali se zemedelci smlouvy na odber minimálne stejného množství cukrovky jako vloni.

Navrhované zvýšení cla na cukr je prechodné nouzové opatrení, které má CR právo prijmout maximálne na 200 dní. V tomto období bude muset CR obchodním partnerum prokázat ohrožení cukrovarnického odvetví a poškození producentu cukrovky v dusledku nadmerných dovozu. Po uplynutí této doby budou vyjednána dlouhodobejší opatrení. Jaká však budou, odmítl Zídek blíže specifikovat, protože podle nej vyplynou teprve ze vzájemných jednání,

Podle informací MZe bylo v letošním roce do 12.února zatím dovezeno celkem 6721 tun cukru, z toho 97,06 procenta pocházelo z Polské republiky.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 16. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 14:47