Agris.cz - agrární portál

Zemědělci uvažují o blokádách masokombinátů

16. 2. 1999 | ČTK

Zemedelci uvažují o blokádách masokombinátu

PRAHA 16.února (CTK) - Zemedelci by meli ve stredu rozhodnout o tom, jaké protestní akce pripraví pro prípad, že vláda nezamezí dovozu veprového masa za dumpingové ceny. CTK to dnes rekl predseda Odborového svazu pracovníku v zemedelství Bohumír Dufek. V Havlíckove Brode o tom budou jednat zástupci prvovýrobcu, zástupci výrobcu veprového masa, Agrární komory a odboru.

Zemedelci a producenti masa vyzvali vládu, aby do 20.února prijala opatrení k zastavení tohoto dovozu a vyhlásili, že v opacném prípade zablokují masokombináty, které nakupují a zpracovávají veprové maso dovážené ze zemí Evropské unie. Zároven vládu vyzvali k vypracování programu revitalizace nosných oboru ceského zemedelství.

Podle predsedy predstavenstva a.s.Pojihlaví Karla Zelnícka je na trhu velký pretlak veprového masa a pokles cen veprového z 33 na 26 korun za kilogram živé hmotnosti prvovýrobu likviduje. "Situace uzrála, ceny enormne klesly," uvedl Zelnícek, známý jako organizátor protestu proti importum levného veprového masa z EU.

Od 1.ledna do 6.února zatím CR dovezla 5600 tun veprového masa v živém, což predstavuje podíl 8,02 procenta na tuzemské spotrebe. Do CR prichází veprové maso stejne jako v lonském roce predevším z Nemecka, Rakouska a Dánska. Pro letošní rok odhaduje ministerstvo zemedelství dovoz veprového masa kolem 20.000 tun živé hmotnosti, pricemž vývoz této komodity by se mel pohybovat kolem 15.000 tun. Loni cinil celkový import veprového masa 33.700 tun, zatímco jeho export 37.900 živé hmotnosti.

Jitka Klejnová jw


Zdroj: ČTK, 16. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 15:04