Agris.cz - agrární portál

Demonstrace zemědělců v Bruselu s incidenty - 2. verze

22. 2. 1999 | ČTK

Opravte si, prosím, ve zpráve Belgie-EU-zemedelci-demonstrace- 2.VERZE (Demonstrace zemedelcu v Bruselu s incidenty (aktualizuje o další incidenty a konec manifestace), 17:33) v posledním odstavci, druhém rádku místo jednání ministru z nesprávného: v Lucemburku, na správné: v Bruselu.

CTK

Demonstrace zemedelcu v Bruselu s incidenty - 2. verze

(aktualizuje o další incidenty a konec manifestace)

BRUSEL 22.února (zpravodaj CTK) - Slzný plyn a vodní dela musela dnes v nekolika prípadech použít bruselská policie proti evropským zemedelcum. Ti se v poctu asi 30.000 až 40.000 zapojili do demonstrace na protest proti plánované zemedelské reforme Evropské unie, která jim podle jejich názoru zpusobí vážné ztráty na príjmech v dobe, kdy už EU celí výrazným poklesum cen zemedelských výrobku.

Nejméne jeden policista utrpel zranení pod sprškou dlažebních kostek u jednoho ze zátarasu z ostnatých drátu, které uzavírají tzv.evropskou ctvrt, kde se nacházejí instituce EU. Vetšina demonstrantu sporádane procházela po urcené trase do centra mesta, nekolik mladších úcastníku manifestace však narušovalo zátarasy a házelo po policistech nejen jablka, brambory a vejce, ale také láhve a težké predmety.

Príslušníci bezpecnostních sil reagovali u jednoho zátarasu nekolikrát spuštením vodního dela proti nejvetším odvážlivcum.

"Úkolem policie je nevpustit demonstranty do uzavrené oblasti a ne se nechat zbytecne vyprovokovat," rekl CTK velitel policejního oddílu v reakci na otázku, zda je prípadne pripraven prikrocit k zásahu. Na jiných úsecích policisté použili také slzný plyn, aby zabránili demonstrantum zátarasy prekonat.

Organizátori manifestace, kterí v predchozích dnech slíbili její klidný prubeh, protestní pochod proto predcasne ukoncili, aby zabránili dalším podobným incidentum. Jeho úcastníci se pak v poklidu zacali rozcházet ke svým autobusum.

Manifestace zacala v parku Cinquantenaire na okraji evropské ctvrti v takrka poutovém ovzduší za explozí delbuchu a podávání párku s pivem. Zástupci zemedelských organizací jednotlivých zemí EU pronesli pred zahájením protestního pochodu projevy v rodných jazycích. Celo pruvodu tvorilo kolem 3000 belgických rolníku jako zástupcu hostitelské zeme. Pruvod pak uzavrelo asi 15.000 farmáru z Francie, zemedelské velmoci EU a nejvetšího príjemce pomoci z rozpoctu Unie.

Vetšina obchodu a úradu v této bruselské oblasti byla uzavrena, nekteré hospody však zustaly otevrené. Omezene pracovaly všechny instituce EU. V nekterých školách odpadla výuka a výrazne byla omezena mestská hromadná i osobní doprava. Bezpecnostní opatrení znemožnila manifestujícím zemedelcum vjet do mesta s traktory, a proto museli prijet do Bruselu autobusy; rolníci z okolních zemí museli své zemedelské stroje zanechat už na belgických hranicích.

Zemedelci se akcí snaží vytvorit tlak na ministry zemedelství zemí EU, kterí dnes zahájili jednání v Lucemburku, na nemž mají najít spolecné stanovisko ke spolecné zemedelské politice v rámci reformního balíku Agenda 2000.

Remy Vlachos cas hej


Zdroj: ČTK, 22. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.05.2024 17:11