Agris.cz - agrární portál

Těžké jednání ministrů zemědělství o reformě společné politiky

23. 2. 1999 | ČTK

Težké jednání ministru zemedelství o reforme spolecné politiky

BRUSEL 23.února (zpravodaj CTK) - Po pondelním úvodní jednání o reforme režimu podpor výrobcum hovezího a telecího masa a mléka predložilo dnes predsedající Nemecko ministrum zemedelství "patnáctky" prestehovaným do Bruselu návrh kompromisu ohledne obilnin. Na zasedání prevládá názor, že jeden týden nebude na dohodnutí dalekosáhlých reforem spolecné zemedelské politiky Evropské unie (SZP) stacit.

Ješte pod dojmem povyku desetitisícu rolníku, kterí v pondelí v Bruselu protestovali proti jakýmkoli zmenám, dali dnes ministri hlavy dohromady nad návrhem snížit intervencní ceny obilnin o 20 procent. Umožnilo by to priblížit ceny v EU svetovým, což je jeden z hlavních cílu celé reformy zemedelské politiky; kompenzace by šly prímo do kapes jednotlivým farmárum.

Ani po pondelním bruselském hlasitém "ne" zemedelcu nezpochybnují politikové EU nezbytnost provést reformu strnulého, 37 let starého režimu, který se neprizpusobil menícím se podmínkám. V obecné rovine není žádná vláda proti odbourání ochranárského systému, který je príliš drahý, než aby mohl být aplikován na budoucí nové cleny z východu, a príliš napadnutelný pri budoucím kole rozhovoru Svetové obchodní organizace, které mají zacít koncem letošního roku. Rade zemí, vcetne v poslední dobe i Ceské republiky, je solí v ocích.

Jakmile však dojde na konkrétní návrhy, soulad mizí. Pondelní návrh snížit o 30 procent intervencní ceny pro hovezí maso a rozdíl vyplácet ve forme prímých, ale rok od roku klesajících podpor, nevadí napríklad Španelsku ci Portugalsku, jejichž farmári by na nem vydelali, ale nelíbí se treba Nizozemsku, jež sluje vysokou intenzitou výroby. Také zmena povolených kvót pro výrobu mléka - celkové snížení s výjimkou nekterých kategorií, napríklad horských hospodárství nebo mladých farmáru - nenašla podporu zemí, které nemají hory.

Handrkování tohoto typu bude pokracovat; bude se ubírat a prihazovat, dokud se všichni nejak neuspokojí. Protože je kolem stolu 15 hrácu, z nichž každý má docela jiné zemedelství, muže to být dlouhé a vycerpávající. Obvykle budou pritom myslet nikoli na budoucnost EU, ale na svou "rolnickou lobby" doma - dotace z EU predstavují asi tretinu prumerného príjmu západoevropských zemedelcu.

Francie dnes ústy svého ministra zemedelství Jeana Glavanyho opet rozhodne odmítla nápad hradit podpory zemedelcum cástecne z národních rozpoctu (spolufinancování), což by podle predsedajícího Nemecka uvolnilo tlak na rozpocet EU a umožnilo snížit nemecký príspevek, využívaný do znacné míry práve na financování francouzských rolníku.

"Je to nebezpecná myšlenka. Znamenalo by to strcit prst do pasti renacionalizace, zdroje nerovnosti mezi státy a poškozování pravidel hospodárské souteže," uvedl Glavany. Zopakoval také hrozbu, že Francie nebude definitivne souhlasit s reformou žádného z projednávaných sektoru SZP, dokud nebude jasný obecný rámec financování Unie, na nemž se pres víkend nedohodli ministri zahranicí. "Není možné se dohodnout o výdajích, neznáme-li príjmy," podotkl pred novinári.

Karel Barták ple


Zdroj: ČTK, 23. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 12:42