Agris.cz - agrární portál

Vláda schválila návrh MZe na zvýšení ochrany trhu s cukrem

24. 2. 1999 | ČTK

PRAHA 24.února (CTK) - Vláda dnes schválila návrh ministerstva zemedelství na zvýšení celní ochrany tuzemského trhu s cukrem. Realizace návrhu podléhá narízení vlády. Na dnešní tiskové konferenci to rekl ministr zemedelství Jan Fencl.

Fencl predpokládá, že narízení bude do vlády predloženo již príští týden. O konkrétní míre navýšení bude ministerstvo zemedelství informovat príští týden.

"Vymodelujeme ochranu trhu na dostatecne dlouhé období tak, jak nám dohody umožnují, abychom stabilizovali situaci producentu a zpracovatelu cukru a vytvorili prostor pro vybudování kvotací na principu Evropské unie," informoval Fencl. Opatrení se nebude týkat dovozu cukru ze Slovenska.

Jak Fencl uvedl, první úsporné opatrení, jímž byla suspenze preferencního cla na dovoz cukru z Polska, nebylo úcinné. Okamžite po navýšení cla byl totiž vývoz cukru v Polsku opet dotován. Podle informací MZe bylo v letošním roce do 12.února zatím dovezeno celkem 6721 tun cukru, z toho 97,06 procenta pocházelo z Polské republiky.

Vláda podle Fencla dnes také schválila zásady stanovující poskytování prímých dotací zemedelcum. "Máme tak poslední instrument pro to, abychom mohli uvolnit první peníze zemedelcum jak formou vládního narízení, tak formou prímých dotací," dodal ministr.

Filip Dušek mha


Zdroj: ČTK, 24. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 18:33