Agris.cz - agrární portál

Kučera: Zvýšená ochrana trhu s cukrem je jednostranným opatřením

25. 2. 1999 | ČTK

Kucera: Zvýšená ochrana trhu s cukrem je jednostranným opatrením

PRAHA 25.února (CTK) - Stínový ministr zemedelství za ODS Miloslav Kucera považuje rozhodnutí vlády zvýšit celní ochranu tuzemského trhu s cukrem za jednostranné rozhodnutí, které je v rozporu s mezinárodními smlouvami. O konkrétní míre celního navýšení bude ministerstvo zemedelství informovat príští týden.

"Bytostne jsem presvedcen, že musíme narovnat rovnováhu v dotacích a v ochranárské politice, a to hlavne k EU," rekl CTK Kucera a varoval, že problémy s cukrem jsou hlavne s Polskem.

"Jde o to, narovnat toky zboží pres hranice tam i zpátky za stejných podmínek. Cím dríve se nám to podarí uskutecnit, tím lépe," soudí Kucera.

Jak ve stredu uvedl ministr zemedelství Jan Fencl, první úsporné opatrení, jímž byla suspenze preferencního cla na dovoz cukru z Polska, nebylo úcinné. Okamžite po navýšení cla byl totiž vývoz cukru v Polsku opet dotován. Podle informací MZe bylo v letošním roce do 12.února zatím dovezeno celkem 6721 tun cukru, z toho 97,06 procenta pocházelo z Polské republiky.

Petr Beneš jw


Zdroj: ČTK, 25. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 13:04