Agris.cz - agrární portál

Vinaři v Blatnici dnes hodnotili loňskou úrodu vín

28. 2. 1999 | ČTK

Vinari v Blatnici dnes hodnotili lonskou úrodu vín

BLATNICE pod sv.Antonínkem (okres Hodonín) 28.února (CTK) - Rulandské bílé Josefa Zlomka z Boršic u Blatnice (okres Uherské Hradište) z lonského pozdního sberu vyhodnotilo dnes v Blatnici 150 degustátoru jako nejlepší z bílých vín. Víteznou novinkou mezi cervenými odrudami byl Cabernet Morávia Jana Rajského z Moravské Nové Vsi na Breclavsku.

"Hodnotili jsme pres 1200 vzorku 44 odrud z oblasti Bílých Karpat, a tak v sortimentu nemohla chybet ani slovenská vína. Verejne budeme celou kolekci prezentovat na koštu za ctrnáct dnu," rekl CTK clen organizacního výboru František Polehna.

Moravským vinarum umožnilo slunecné pocasí zahájit stríhání a další práce ve vinicích. Vetšinou konstatovali, že drevo ani vinná ocka mrazy zatím nepoškodily. "V Blatnici je asi 1000 císel domu a devetadevadesát procent z nich má vinný sklípek," rekl Polehna. Dodal, že v obci je 160 hektaru vinic. Dalších nejméne 320 hektaru by podle nej mohly být vínem osázeny.

"Vinohrad u nás v minulosti zdedil po svém otci rovnež filozof a pedagog Jan Amos Komenský. Všechen majetek predal žene, ale v manželské smlouve si vymínil, že vinice bude patrit pouze jemu," vzpomnel jednu z místních legend Polehna.

Ladislav Koželuha vb


Zdroj: ČTK, 28. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.05.2024 20:57