Agris.cz - agrární portál

Protesty zemědělců jisté nejsou, bude se hlavně jednat

26. 2. 1999 | ČTK

Protesty zemedelcu jisté nejsou, bude se hlavne jednat

PRAHA 26.února (CTK) - Zástupci Agrárních komor hodlají príští týden predevším jednat, na protesty by mohla prijít rada až poté. Vyplynulo to z odpovedí pracovníku agrární komory, které dnes oslovila CTK.

V pondelí by totiž na celém území Ceské republiky meli ceští zemedelci zahájit protestní akce proti subvencovaným dovozum ze zemí Evropské unie. K jejich príprave vyzvali zemedelce ve všech okresech zástupci agrárních komor a producentu veprového masa na svém zasedání v Havlíckove Brode.

V Hradci Králové se v úterý sejdou predsedové a reditelé východoceských okresních agrárních komor a budou diskutovat o dalším postupu, sdelila dnes CTK reditelka jicínské agrární komory Jaroslava Nekvasilová. Na východe Cech by podle ní v príštím týdnu k protestum zemedelcu proti subvencovaným dovozum veprového masa dojít nemelo.

Obdobná situace panuje i v Jihomoravském kraji. Podle reditele okresní agrární komory ve Zlíne Antonína Jakšíka bude okresní komora solidární s rozhodnutím vedení Agrární komory Ceské republiky a nepodporí organizování protestních akcí, které se mají na výzvu nejvetších producentu veprového masa uskutecnit 1.brezna. Podle jeho slov zemedelci zatím Zlín zablokovat nehodlají a vyckají, jak dopadne jednání predsedy Agrární komory Václava HLavácka.

K avizovaným protestum se zatím nevyjádrila ani okresní agrární komora Uherské Hradište. Jak rekla její tajemnice Karla Malinová, zatím na toto téma jedná. "Príští pátek zasedá predstavenstvo komory a nelze predvídat, jaká rozhodnutí padnou," dodala.

V podstate stejná je situace i v západních Cechách. Príští týden se sejdou zástupci tamních okresních agrárních komor a budou iniciovat jednání o stanovené cene veprového.

Pokud se agrárním komorám nepodarí jejich požadavky prosadit, uvedl predseda Agrární komory Plzen-sever Josef Hynek, jsou komory pripraveny zahájit protestní akce zamerené na škudce zemedelství, at jsou to zpracovatelé nebo obchodníci.

Rovnež rakovnická agrární komora vycká rozhodnutí celostátní agrární komory a k protestum vuci zpracovatelum masa zatím neprikrocí. Predseda Okresní agrární komory v Rakovníku Luboš Hošek uvedl, že nemá žádné informace, jež by signalizovaly odhodlání zemedelcu protestovat již v príštím týdnu

Prezident Agrární komory Václav Hlavácek uvedl, že predsedové okresních agrárních komor se v úterý dohodli, že prvovýrobci se pokusí do 8.brezna uzavrít s masokombináty nové dodavatelsko-odberatelské smlouvy u veprového masa, a to vcetne minimálních cen 32 korun za kilogram živé váhy. Soucástí smluv by mela být i lhuta splatnosti, a to do 30 dnu. "Nedojde-li k dohode, následovat musí represivní akce proti tem, kterí smlouvy odmítnou," zduraznil.

nlm mha


Zdroj: ČTK, 26. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 18:22