Agris.cz - agrární portál

Většina masokombinátů odmítá vyšší nákupní ceny vepřového

26. 2. 1999 | ČTK

Vetšina masokombinátu odmítá vyšší nákupní ceny veprového

PRAHA 26.února (CTK) - Zvýšení nákupních cen veprového masa pro jeho ceské producenty považují predstavitelé ceských masokombinátu za špatné rešení. Vyplynulo to z odpovedí zástupcu ceských masokombinátu, které dnes oslovila CTK.

Reditel Masokombinátu Klatovy Milan Soukup považuje nákupní cenu veprového 32 korun za kilogram v živé hmotnosti, kterou pro zemedelce požadují zástupci Agrární komory, pro zpracovatele v soucasné dobe a pri pokracujícím dovozu dotovaného veprového masa z EU za nereálnou.

Podle jeho slov nemohou masokombináty subvencovat stát, který se tím chce zbavit odpovednosti za nevyrešení laciného dovozu veprového masa ze zemí Evropské unie.

"Zpracovatelé sice mohou se zemedelci smlouvy na tuto cenu uzavrít, ale pokud bude dovoz laciného masa pokracovat, nemusí za takovou cenu od zemedelcu vykoupit ani kus a maso dovezou ze zahranicí," uvedl pro CTK.

Podle nákupního námestka Masny Príbram Jana Francu ovlivnuje zpracovatele koupeschopnost obyvatel, proto je nemožné zajistit smluvne výši minimálních nákupních cen veprového masa .

"Dáme jim (zemedelcum) treba 40 korun, ale musí to nekdo koupit," rekl dnes Francu s tím, že s požadavky zemedelcu nicméne plne souhlasí. Kupní síla je však podle neho velmi slabá a ze soucasné situace na trhu tak teží predevším obchodníci.

Dodavatelsko-odberatelské smlouvy s garantovanou cenou jsou podle Francu "zacarovaným kruhem".

"Zpracovatelé je se zemedelci uzavírali už loni a predloni, ale staly se nakonec cárem papíru. Pokud totiž nekterý z masokombinátu rapidne snížil cenu, ostatní firmy ji musely snížit taky, protože by neprodaly, a tím smlouvy porušily," rekl.

Podle generálního reditele firmy Procházka v Roudnici nad Labem Jirího Puršla se na spolecnost, která patrí k nejvetším producentum masa a uzenin v Ceské republice, zatím neobrátil nikdo ze zemedelských prvovýrobcu s tím, že by chtel zmenit letošní celorocní smlouvy na dodávky veprového masa.

Zároven uvedl, že pokud by se soucasná tržní cena za kilogram veprového masa priblížila limitu požadovanému Agrární komorou, je spolecnost Procházka pripravena o cenách s dlouhodobými dodavateli znovu jednat.

nlm mha


Zdroj: ČTK, 26. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 15:02