Agris.cz - agrární portál

Cena vepřového 32 korun za kilo je pro zpracovatele nereálná

26. 2. 1999 | ČTK

Cena veprového 32 korun za kilo je pro zpracovatele nereálná

KLATOVY 26.února (CTK) - Nákupní cena veprového 32 korun za kilogram v živé hmotnosti, kterou pro zemedelce požadují zástupci Agrární komory, je pro zpracovatele v soucasné dobe a pri pokracujícím dovozu dotovaného veprového masa z EU nereálná. Na dotaz CTK to dnes uvedl reditel Masokombinátu Klatovy Milan Soukup.

Masokombináty podle jeho slov nemohou subvencovat stát, který se tím chce zbavit odpovednosti za nevyrešení laciného dovozu veprového masa ze zemí Evropské unie. Zpracovatelé sice mohou se zemedelci smlouvy na tuto cenu uzavrít, ale pokud bude dovoz laciného masa pokracovat, nemusí za takovou cenu od zemedelcu vykoupit ani kus a maso dovezou ze zahranicí, rekl.

Klatovský masokombinát veprové maso nakupuje pouze od domácích výrobcu pri soucasné cene 24 korun za kilogram v živém, pricemž od zacátku príštího týdne se cena bude zvyšovat. Soukup dále upresnil, že spolecnost uzavírá s dodavateli smlouvy na objem vykoupeného masa a nikoliv na cenu. Tu by mely urcovat tržní mechanismy.

Masokombinát je pripraven jednat se všemi dodavateli, ale pokud stát laciný dovoz veprového nevyreší, nemohou zemedelci pri dovozní cene okolo 25 korun za kilogram ocekávat, že masokombináty na garantovanou minimální cenu 32 korun, navrhovanou Agrární komorou, pristoupí, uzavrel.

Pavel Kovárík jw


Zdroj: ČTK, 26. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 03:15