Agris.cz - agrární portál

Masna Příbram: Ceny vepřového ovlivňuje koupěschopnost obyvatel

26. 2. 1999 | ČTK

Masna Príbram: Ceny veprového ovlivnuje koupeschopnost obyvatel

PRÍBRAM 26.února (CTK) - Zajistit smluvne výši minimálních nákupních cen veprového masa je podle nákupního námestka Masny Príbram Jana Francu nereálné, protože zpracovatele ovlivnuje koupeschopnost obyvatel.

"Dáme jim (zemedelcum) treba 40 korun, ale musí to nekdo koupit," rekl dnes Francu na dotaz CTK s tím, že s požadavky zemedelcu nicméne plne souhlasí. Kupní síla je však podle neho velmi slabá a ze soucasné situace na trhu tak teží predevším obchodníci.

Dodavatelsko-odberatelské smlouvy s garantovanou cenou jsou podle Francu "zacarovaným kruhem". Zpracovatelé je se zemedelci uzavírali už loni a predloni, ale staly se nakonec cárem papíru. Pokud totiž nekterý z masokombinátu rapidne snížil cenu, ostatní firmy ji musely snížit taky, protože by neprodaly, a tím smlouvy orušily.

Otázku splatnosti zpracovatelé neovlivní, protože je daná splatností odberatelu, podotkl Francu. V soucasné dobe splatnost urcují supermarkety a jejich nekolikamesícní lhuty inspirují cím dál víc drobných obchodníku.

Masna Príbram týdne zpracuje 1300 až 1000 prasat, které v soucasné dobe nakupuje za 23 korun za kilogram.

Jaroslava Tumová nol


Zdroj: ČTK, 26. 2. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 10:22