Agris.cz - agrární portál

České vinařství Chrámce očekává výnos pět až sedm tun z hektaru

2. 3. 1999 | ČTK

Ceské vinarství Chrámce ocekává výnos pet až sedm tun z hektaru

CHRÁMCE (okres Most) 2.brezna (CTK) - Úrodu hroznového vína asi pet až sedm tun z hektaru vinic vzhledem k prubehu letošní zimy ocekává majitel Ceského vinarství Chrámce Ivan Vána. CTK dnes rekl, že stav vinic je dobrý, práce pres zimu probíhaly bez problému a vinice jsou témer kompletne orezány.

Zima dosud chrámecké vinice údajne nijak nepoškodila. Nic není zmrzlé, ani polámané, prohlásil Vána s tím, že lonskou úrodu poznamenalo krupobití.

V soucasné dobe je podle Váni možné vzhledem ke stárí vinic dosáhnout celkové úrody asi 30 vagónu hroznu. "Vinice máme sice staré, ale protože je neustále zmlazujeme, tak jsou v dobrém stavu. Nyní máme ctyri hektary mladé vinice, ostatní budeme muset omlazovat postupne. Zatím ale na to nemáme peníze," vysvetlil Vána.

Nedostatek penez vycítá mostecký vinar predevším vláde. "Až bude mít vláda rozum, tak nám poskytne financní prostredky v dotacích. Dotace dostávají nyní jen majitelé pozemku, což my nejsme. Hospodaríme na státních pozemcích. Cekáme na privatizaci pudy, ale zatím nebyl prijat patricný zákon," rekl.

Ceské vinarství Chrámce v soucasné dobe produkuje škálu dvanácti vín. Nechybí mezi nimi ani takzvaná košer vína vyrábená speciálne pro židovskou obec.

Víno firma pestuje na 66 hektarech, polovina vinic je pritom na rekultivovaných výsypkách severoceských hnedouhelných lomu.

Jan Foukal nol


Zdroj: ČTK, 2. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.05.2024 14:08