Agris.cz - agrární portál

Zemědělci na jihu Moravy zatím vyjednávají se zpracovateli masa

1. 3. 1999 | ČTK

Zemedelci na jihu Moravy zatím vyjednávají se zpracovateli masa

BRNO 1.brezna (CTK) - Týdenní jednání s masokombináty o nových dodavatelsko-odberatelských smlouvách zahájili zemedelci na Breclavsku. Minimální cena veprového masa v živé hmotnosti má podle jejich požadavku dosáhnout 32 Kc za kilogram. "K protestum sáhneme, pokud se situace nezlepší," rekl dnes CTK predseda tamní okresní Agrární komory Jan Hajda.

Uvedl, že by mela zacít platit opatrení na ochranu vnitrního trhu s veprovým masem, jejichž právo si Ceská republika vyhradila zacátkem února na technických konzultacích v Bruselu. Pokud tato opatrení neprinesou výsledek, budou podle Hajdy nutná razantnejší opatrení než pouhé blokády masokombinátu.

Spíše cestu vyjednávání zatím potvrdila i reditelka okresních Agrárních komor Brno-mesto a Brno-venkov Hana Zezulová. "V úterý bude o problému jednat predstavenstvo," dodala s tím, že konflikt nevzniká mezi prvovýrobou a vládou, ale mezi zemedelci a jejich odberateli.

Zmínené Agrární komory ve svém stanovisku z minulého týdne projevily plnou podporu prípadným protestním akcím zemedelcu. V dokumentu se uvádí, že nynejší nákupní ceny jatecných prasat, drubeže, obilovin a cukrovky jsou hluboce pod úrovní nákladu výroby. "Tyto ceny zemedelce jako partnery trhu prímo uráží," píše se ve stanovisku.

K príprave protestu vyzvali zemedelce ve všech okresech zástupci agrárních komor a producentu veprového masa na svém zasedání 17.února v Havlíckove Brode. Pohrozili, že zablokují masokombináty, které nakupují a zpracovávají veprové maso dovážené ze zemí Evropské unie.

Jirí Macík jw


Zdroj: ČTK, 1. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 09:10