Agris.cz - agrární portál

Středočeští zemědělci zatím dávají přednost vyjednávání

1. 3. 1999 | ČTK

Stredoceští zemedelci zatím dávají prednost vyjednávání

JESENICE (okres Praha-západ) 1.brezna (CTK) - Stredoceští zemedelci zatím dávají prednost vyjednávání s vládou a zpracovateli a k protestním akcím pristoupí až v prípade jejich neúspechu. CTK to dnes rekl predseda Okresní agrární komory Praha Josef Kubiš, který koordinuje postup stredoceských zemedelcu.

"V první rade se pokusíme jednat se všemi subjekty," dodal. Vznik krizových štábu okresních agrárních komor nicméne zemedelci iniciují. Kdy a jakým zpusobem se pripojí k protestum však Kubiš neprozradil.

Podle Kubiše se soucasná vláda snaží problémy zemedelcu systémove rešit. "Je ale v pozici daleko horší, než byla vláda pred osmi lety," podotkl. Zemedelci budou proto vyckávat, zda vláda v nejbližších dnech prijme opatrení, která zamezí dovozu cukru, masa a dalších komodit, a zároven budou jednat s mlýny a masokombináty.

"Zpracovatelé na jednu stranu naríkají, že je obchodní retezce nutí ceny snižovat, ale jakmile mají príležitost, tak dovážejí maso pod cenou z Evropské unie," uvedl. V dusledku nízkých nákupních cen tak napríklad v soucasné dobe prodelávají prvovýrobci na praseti až tisíc korun.

Jaroslava Tumová nol


Zdroj: ČTK, 1. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 05:43