Agris.cz - agrární portál

Za uplynulý rok vypili pivaři 230 bazénů plzeňského piva

1. 3. 1999 | ČTK

Za uplynulý rok vypili pivari 230 bazénu plzenského piva

PLZEN 1.brezna (CTK)- Plných 230 padesátimetrových bazénu olympijských parametru predstavuje pro srovnání lonský výstav Plzenského Prazdroje 5,061 miliónu hektolitru piva, které vypili pivari na celém svete, a prevážne pak v Ceské republice. Pro CTK to dnes uvedl mluvcí Plzenského Prazdroje Jaroslav Pomp.

Po rozdelení bývalého Ceskoslovenska se dostala Ceská republika (CR) na první místo svetového žebrícku ve spotrebe piva. Každý obcan CR vcetne detí vypije v prumeru okolo 160 litru piva za rok. Neprekonatelnými pivari jsou však Chodové, protože pivovarské statistiky uvádejí, že na Domažlicku se rocní spotreba piva vyšplhala na rekordních 230 litru na osobu.

Pri merení výkonu v množství vypitého piva na svete by mohli ceské pivare ohrozit pouze pivari ze sousedního Bavorska v prípade pocítání spotreby piva podle jednotlivých spolkových zemí, rekl Pomp.

Pet miliónu hektolitru piva je miliarda pullitru a v mluve pivaru sázejících se o takzvaný metr piva (jedenáct pullitru) to predstavuje 90,9 tisíce kilometru pullitru. V pomeru k velikosti zemekoule to je více než dvakrát okolo rovníku nebo ctvrtina vzdálenosti ze Zeme na Mesíc.

Podíl plzenských pivních znacek na ceském trhu predstavuje 28,2 procenta, na druhém míste je Radegast Group s podílem 16,3 procenta. Tretí jsou pivní znacky skupiny Baas Group s podílem 12,7 procenta.

Pavel Kovárík nol


Zdroj: ČTK, 1. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 07:51