Agris.cz - agrární portál

Za loňský rok dokázal Prazdroj více než ztrojnásobit čistý zisk

1. 3. 1999 | ČTK

Za lonský rok dokázal Prazdroj více než ztrojnásobit cistý zisk

PRAHA 1.brezna (CTK) - Plzenský Prazdroj dosáhl za lonský rok cistý zisk témer 181,5 miliónu korun, což znamenalo mezirocní nárust 173 procent. I pres mezirocní pokles celkových tržeb o ctyri procenta, který byl dusledkem propadu prodeje v distribuci alkoholických nápoju, dokázala plzenská pivovarnická skupina lonský zisk více než ztrojnásobit ve srovnání s predcházejícím rokem. Na dnešní tiskové konferenci to rekl financní reditel spolecnosti Mario Junek.

Výstav piva prekonal poprvé v historii spolecnosti hranici pet miliónu hektolitru, z toho výstav plzenského provozu cinil 5,061 miliónu hektolitru a konsolidovaný výstav vcetne licencní výroby ve slovenském pivovaru Zlatý bažant a litevském Ragutisu presáhl 5,296 miliónu hektolitru piva. Klasickým exportem firma vyvezla do 53 zemí sveta témer 402,4 tisíce hektolitru piva a se zapoctením licencní výroby dosáhl export 511 tisíc hektolitru.

Tržby z obchodní a výrobní cinnosti cinily 6,715 miliardy korun s mezirocním propadem 272,3 miliónu korun, z toho tržby za pivo vcetne licencní výroby prekrocily 5,366 miliardy korun.

Po celý uplynulý rok byla financní situace podniku podle Junka vyrovnaná a celkové úverové zatížení podnik snížil z 3,549 miliardy korun na 3,097 miliardy korun, což predstavuje zatížení 56 procent vuci hodnote vlastního jmení.

Firma investovala necelých 550 miliónu korun na dokoncení varny Gambrinu, rozšírení stácecí linky KEG soudu, dobudování síte obchodních distribucních stredisek a na nákup výpocetní techniky. Junek dále uvedl, že lonské investice spolecnost pokryla vlastními prostredky a za poslední tri roky necerpala žádný úver. Rovnež zhodnotil príznivý vývoj pridané hodnoty, která se zvýšila z 1,4 miliardy v roce 1995 na lonských 2,3 miliardy korun.

Vzhledem ke stagnaci ceského pivního trhu behem uplynulých trí let, se Plzenský Prazdroj po realizaci navýšení základního jmení pripravuje na razantnejší expanzi na zahranicní trhy, prevážne na východ od Plzne. Pro obtíže pri klasickém exportu do Ruska uvažuje vedení spolecnosti o kontraktacní výrobe piva Gambrinus, což predstavuje menší rizika a náklady než kapitálová úcast. Management Prazdroje stále verí v uskutecnení fúze s pivovarem Radegast.

Pavel Kovárík nol


Zdroj: ČTK, 1. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 02:07