Agris.cz - agrární portál

Právo: Fencl hrozí JČM zastavením podpory jejich exportu

8. 3. 1999 | ČTK

Právo: Fencl hrozí JCM zastavením podpory jejich exportu

PRAHA 8.brezna (CTK) - Omezením podpory exportu chce ministerstvo zemedelství reagovat na situaci, kdy Jihoceské mlékárny (JCM) odmítnou vyplácet zemedelcum garantovanou cenu mléka, prípadne sníží od dubna jeho odber o petinu. S odvoláním na ministra zemedelství Jana Fencla to píše dnešní Právo. "Pokud neco podobného mlékárny udelají, tak stát nepodporí export jejich produktu," cituje list Fencla.

Podle generálního reditele JCM a zároven predsedy Ceskomoravského svazu mlékárenského Milana Teplého se však mlékárny, které nebudou plnit podmínky Státního fondu tržní regulace (SFTR) a platit 7,80 Kc za litr mléka, stejne o státní podporu ucházet nemohou.

JcM, nejvetší domácí zpracovatel mléka, poprvé za posledních deset let zaznamenaly podle drívejších informací v lednu ztrátu asi patnáct miliónu korun. "Jde o totální kolaps. Letos nepujde o rozvoj, ale o prežití. Nelze platit prvovýrobcum garantovanou cenu mléka 7,80 koruny za litr. Naše produkce je pak neprodejná, supermarketum dodáváme za ceny pod výrobními náklady," rekl pocátkem brezna Teplý, podle kterého ale nikdo nesmí narizovat, kolik mléka mají mlékárny vykupovat.

Teplý, který spatruje rešení v presunutí státní podpory zpracovatelu na zemedelce a následne ve snížení garantované ceny, by se mel podle informací Práva s ministrem Fenclem za nekolik dnu sejít na spolecné schuzce. V nadcházejícím týdnu by se palcivými problémy výkupu a podmínkami vývozu mléka mela znovu zabývat také rada SFTR.

Jak list pripomíná, výrobci mléka pripravují na stredu 10.brezna protestní akci v Šumperku. Protestní shromáždení výrobcu mléka ze severozápadní Moravy a východních Cech svolal Svaz výrobcu a zpracovatelu mléka pro kojeneckou a detskou výživu a tamní okresní organizace agrární komory. Zemedelci tak chtejí protestovat proti stále se zhoršující situaci na tuzemském trhu s mlékem. Výrobcum mléka je trnem v ocích zejména nedávné rozhodnutí Státního fondu tržní regulace o plošném zavedení minimální ceny mléka na úrovni 7,80 koruny za litr, které podle nich povede k dalšímu citelnému snížení výkupu mléka.

kri vaj


Zdroj: ČTK, 8. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 15:46