Agris.cz - agrární portál

Zemědělcům se nelíbí zavedení minimální ceny mléka

10. 3. 1999 | ČTK

Zemedelcum se nelíbí zavedení minimální ceny mléka

ŠUMPERK 10.brezna (CTK) - K solidárním protestním akcím kvuli stále se zhoršující situaci na tuzemském trhu s mlékem vyzvala ceské zemedelce zhruba stovka výrobcu mléka ze severozápadní Moravy a východních Cech, kterí se dnes sjeli do Šumperka na protestní shromáždení.

Výrobcum mléka vadí zejména nedávné rozhodnutí Státního fondu tržní regulace (SFTR) zavést plošne od dubna minimální nákupní ceny mléka na úrovni 7,8 koruny za litr. To podle nich povede k dalšímu citelnému snížení výkupu mléka, protože nyní je na tuzemském trhu prebytek nekolika set miliónu litru mléka v podobe másla, sušeného mléka a sýru.

"Jestliže dosavadní míra subvencování intervencními nákupy pri nynejší úrovni svetových cen a možnostech vývozu umožnuje zpracovatelum, aniž by docházelo k jejich ekonomickým ztrátám, krýt nákupní cenu 6,6 koruny za litr mléka pri získání vývozních subvencí a bez nich jen zhruba 5,6 koruny za litr, nevidíme žádnou motivaci mlékáren, proc by mely mléko nakupovat za 7,8 koruny," uvádí se v dnešní výzve výrobcu mléka.

Tato situace bude mít podle nich za následek to, že dodavatelé mléka s rocní kapacitou nekolik set miliónu litru ztratí odbyt. Dodali, že na kritickou situaci na trhu s mlékem již dríve mnohokrát upozornovali, nikdo se však nepokusil nalézt úcinné systémové rešení odbytových potíží producentu mléka.

"Naše dosavadní mírné protestní akce v podobe darování Sunaru detem v uprchlických táborech, hrozby vylévání mléka u vchodu budov ústredních orgánu státní správy, vlády, parlamentu a politických stran zrejme nikdo nechce videt. Výrobu mléka nelze od dubna zastavit, lze jen stupnovat protesty. Opatrení SFTR vzbuzují dojem, že jejich cílem je vyvolat hromadné agrární nepokoje a strety se státními institucemi," uvedli výrobci mléka.

Petr Behal mha


Zdroj: ČTK, 10. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 17:53