Agris.cz - agrární portál

Dotace na vývoz sladu z EU omezují možnosti exportu sladu z ČR

15. 3. 1999 | ČTK

Dotace na vývoz sladu z EU omezují možnosti exportu sladu z CR

PLZEN 15.brezna (CTK) - Po zamítnutí prímé podpory exportu ceského sladu Poslaneckou snemovnou je pro letošní rok vývoz této komodity z Ceské republiky do tradicních odbytišt témer znemožnen. Zeme Evropské unie totiž na vývoz sladu trojnásobne zvýšily dotace na 70 až 80 eur za tunu, což je 30 až 40 procent ceny sladu. Tomu CR nemuže konkurovat jinak než obdobnou dotací, uvedl dnes predseda Ceského svazu pivovaru a sladoven (CSPS) Jan Veselý.

Na úcinnou podporu vývozu približne 150 tisíc tun sladu v letošním roce je treba vyclenit okolo 300 miliónu korun, oproti lonským 98 miliónum korun pri exportu 164 tisíc tun, tvrdí Veselý.

V lonském roce vyrobily pivovarnické a komercní sladovny v CR 418,5 tisíce tun sladu s mezirocním poklesem témer 16 tisíc tun, z toho spotreba sladu v CR cinila 268 tisíc tun. Pokles výroby sladu má prímý dopad na nákup sladovnického jecmene od zemedelcu. Výpadek 16 tisíc tun sladu predstavuje pro zemedelství nižší prodej jecmene približne o 76 miliónu korun.

Nákupní cena jecmene z letošní sklizne musí u sladarských firem záviset na systému proexportní politiky, prohlásil Veselý. Ta je však kvuli zamítnutí dotací a dosud chybející jiné forme podpory nejasná.

Objem exportu sladu z CR dnes predstavuje 50 tisíc hektaru pudy oseté sladovnickým jecmenem. Rozhodnutí o proexportní podpore sladu má tedy prímý dopad i na odbyt produktu zemedelské výroby.

Pavel Kovárík nol


Zdroj: ČTK, 15. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.05.2024 03:44