Agris.cz - agrární portál

Evropská komise schválila fúzi BAT a Rothmans

17. 3. 1999 | ČTK

LONDÝN 17.brezna (CTK) - Evropská komise dnes schválila již dríve ohlášený zámer tabákové spolecnosti British American Tobacco (BAT) prevzít britskou spolecnost Rothmans International. Schválení klícového orgánu Evropské unie (EU) tak otevírá cestu ke sloucení druhé a ctvrté nejvetší tabákové spolecnosti na svete, uvedla dnes agentura Reuters.

Spojením obou subjektu tak na trhu vznikne spolecnost, jejíž hodnota bude cinit zhruba 13 miliard liber (asi 21,16 miliardy USD). Pomerne rychlé rozhodnutí EU dává podle dnešního sdelení BAT navíc predpoklad, že fúze bude dokoncena ješte ve druhém ctvrtletí letošního roku. Nová spolecnost se tak umístí hned za svetovou jednickou, americkou spolecností Philip Morris.

Majitelem spolecnosti Rothmans je v soucasné dobe neprímo rodina Rupertových z Jihoafrické republiky. Ta je totiž vlastníkem švýcarského výrobce luxusního zboží Compagnie Financiére Richemont, který drží dve tretiny akcií Rothmans. Rupertovi však kontrolují také jihoafrickou investicní skupinu Rembrandt, která drží zbývající tretinu.

Nová spolecnost si zachová jméno British American Tobacco, 35 procent jejích akcií však zustane v rukou soucasných akcionáru Rothmans. V sortimentu nového subjektu budou znacky State Express 555, Lucky Strike a Kent, které nyní vyrábí BAT, plus znacky Rothmanse Peter Stuyvesant, Dunhill a Rothmans. Sloucením se posílí pozice výrobcu predevším v Africe, Asii a Evrope.

spr ple


Zdroj: ČTK, 17. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 12:26