Agris.cz - agrární portál

Pěstitelé měli začátkem března ve skladech přes 15.000 tun jable

17. 3. 1999 | ČTK

Pestitelé meli zacátkem brezna ve skladech pres 15.000 tun jablek

HRADEC KRÁLOVÉ 17.brezna (CTK) - Pestitelé jablek meli ve skladech k 1.breznu 15.300 tun jablek, což bylo o 23 procent méne než ve stejném období lonského roku. Proti roku 1997 je toto množství nižší dokonce o 60 procent. Pro CTK to dnes uvedl tajemník Ovocnárské unie Ceské republiky Martin Ludvík.

Stávající zásoba podle jeho odhadu pokryje tuzemskou spotrebu zhruba do poloviny kvetna. "Pro dovoz se tak otevírá možnost dodat do konce kvetna na ceský trh kolem 5000 tun jablek," uvedl Ludvík s tím, že v cervnu s nástupem letního ovoce poptávka po jablkách každorocne rapidne klesá.

Nižší zásoba je podle jeho slov dána mimo jiné tím, že pestitelé po problémech s odbytem v minulých letech naskladnili menší množství jablek. Zároven v CR pro nedostatek investic chybí moderní skladovací kapacity, které udrží jablka v patricné kvalite do konce obchodní sezóny, dodal.

Letos se podle Ludvíka také nekonal žádný masivní dovoz jablek ze zahranicí. Dosud se dovezlo necelých 5000 tun, což je na úrovni lonska, kdy platila dovozová kvóta. Naopak se poprvé po ctyrech letech ceským pestitelum podarilo vetší množství jablek vyvézt. "Do poloviny brezna se vyvezlo hlavne na Slovensko asi 2100 tun jablek, pricemž v minulých letech to byly rádove desítky a stovky tun," rekl Ludvík.

Ceská jablka mizí proti predpokladum ze skladu rychleji i proto, že jsou levnejší než dovozová a spotrebitelé je pri poklesu kupní síly práve pro nižší cenu preferují. Druhým duvodem úspešného prodeje je podle Ludvíka to, že se ceským pestitelum podarilo proniknout do obchodních retezcu supermarketu.

Zdenek Rychtera nol


Zdroj: ČTK, 17. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 05:44