Agris.cz - agrární portál

Váša: Fúze Prazdroje a Radegastu zlikviduje malé pivovary

17. 3. 1999 | ČTK

NOVÁ PAKA (okres Jicín) 17.brezna (CTK) - Fúze Plzenského Prazdroje s Radegastem povede podle sládka Mestského pivovaru v Nové Pace Daniela Váši k likvidaci malých ceských pivovaru. Spojené pivovary se zamerí na ceský trh, protože trh v Evrope ovládají takoví giganti, proti nimž je výroba Prazdroje i Radegastu zanedbatelná, uvedl dnes pro CTK Váša.

Krátkodobe fúze podle jeho slov prinese snížení cen piva, což však následne povede ke znicení konkurence v podobe stredních a malých pivovaru. "V okamžiku úbytku konkurence a posílení pozice na trhu bude chtít gigant své peníze zpet a proto zásadním zpusobem zvedne cenu piva," rekl Váša.

Na fúzi podle jeho slov pak doplatí spotrebitel, kterému zbude drahý a omezený sortiment piva. Naopak na tom vydelá vlastník pivovaru japonská Nomura, která pri jejich prípadném prodeji nebude prodávat pivovary, ale podíl na trhu, který je se spotrebou 160 litru na hlavu obrovský, dodal.

S rozhodnutím Úradu pro ochranu hospodárské souteže, který fúzi povolil, Váša nesouhlasí. "Pokud má nekdo 44 procent trhu, je to tak velká ryba v malém rybníce, že si muže s ostatními rybickami zametat jak chce," rekl.

Dodal, že v pondelí 22.brezna by se mela konat mimorádná valná hromada Ceského svazu malých nezávislých pivovaru, kde by mel být projednán další postup pivovarníku po fúzi.

Mestský pivovar Nová Paka loni vystavil témer 50.000 hektolitru piva, což bylo asi o 14 procent méne než predloni. Základní jmení pivovaru zamestnávajícího asi 50 lidí ciní 11,7 miliónu korun.

Zdenek Rychtera bm


Zdroj: ČTK, 17. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 21:25