Agris.cz - agrární portál

Zlatovar: Fúzí nová společnost ovládla český trh s pivem

17. 3. 1999 | ČTK

Zlatovar: Fúzí nová spolecnost ovládla ceský trh s pivem

OPAVA 17.brezna (CTK) - Schválenou fúzi pivovaru Radegast a Plzenský Prazdroj považuje majitel akciové spolecnosti Pivovar Zlatovar Kamil Kolek za kontraproduktivní pro ceský trh. "Fúzi považuji za naprosto skandální záležitost," rekl dnes CTK Kolek. Spojením nová spolecnost fakticky ovládla ceský trh s pivem a bude si s ním delat, co chce, konstatoval.

Ceští pivari podle nej na tom prodelají, protože se dá ocekávat cenový diktát ze strany sloucených pivovaru. Majitel Zlatovaru se rovnež obává omezení pestrosti ceského pivního trhu, kde nevylucuje uzavírání dalších menších pivovaru.

Kolek nepovažuje za náhodu, že se fúzi podarilo prosadit ješte pred zacátkem letní sezóny, která je pro všechny pivovary nejatraktivnejším odbytovým obdobím.

Další problém vidí Kolek v možném budoucím presunu klícových ceských pivovaru do rukou svetových pivovarnických gigantu, kde podle nej hrozí odstavení výroby tradicních ceských piv a jejich postupné nahrazování zahranicními znackami.

Na ceském pivním trhu Kolek v soucasnosti ocekává aktivizaci menších pivovaru a snahu o spolecný postup, s cílem hledat východisko z nove vzniklé situace.

ÚOHS podle úterního sdelení dospel k záveru, že v roce 1998 došlo k právoplatnému spojení Plzenského Prazdroje a Pivovaru Radegast tím, že nad obema pivovary získala kontrolu spolecnost Nomura Securities and Co. Ltd. se sídlem v Tokiu. Ta získala nad obema pivovary kontrolu v souvislosti se vstupem její dceriné spolecnosti Nomura Europe plc do Investicní a poštovní banky. ÚOHS se zabýval otázkou spojení Prazdroje a Radegastu poté, co úcastníci správního rízení o povolení spojení obou pivovaru vzali zpet svuj návrh na zahájení rízení.

Ivo Pullmann jw


Zdroj: ČTK, 17. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 22:37