Agris.cz - agrární portál

Starobrno: Fúze Prazdroje s Radegastem může vážně ohrozit trh

17. 3. 1999 | ČTK

Starobrno: Fúze Prazdroje s Radegastem muže vážne ohrozit trh

BRNO 17.brezna (CTK) - Schválená fúze Plzenského Prazdroje a Radegastu muže podle vedení pivovaru Starobrno vážne ohrozit ceské pivovarnictví. Dusledky vzniku podobného gigantu ponesou údajne nejen tuzemské pivovary, ale i spotrebitel. "Otázkou zustává, zda tento krok soutežního úradu je nevratný," rekl CTK generální reditel firmy František Krakeš.

Starobrno je objemem výstavu šestý nejvetší pivovar v CR. Jeho strategie se po fúzi nebude menit, pricemž podnik nepocítá se zmenami v sortimentu varených piv.

Za nevyhnutelnou oznacil dnes koncentraci velkých pivovaru reditel Pivovaru Cerná Hora na Blanensku Ivo Štorek. Nezbytné pro malé pivovary bude nyní najít ve vzniklé situaci pozitiva, jako v soustredení na výrobu speciálu pro regiony. Distribuci techto piv však bude treba zajistit práve v široké síti velkých výrobcu. "Ve vzájemné komunikaci malých firem je naše šance," doplnil.

Zmenou stanoviska Úradu pro ochranu hospodárské souteže byl dnes prekvapen i reditel pivovaru Hostan Znojmo Petr Dvorák. Pro malé pivovary není vznik fúzovaného velkého podniku žádoucí, když cenový tlak na drobné výrobce bude zrejme pokracovat. "Nedovedu odhadnout, jak se nový subjekt zachová," uvedl Dvorák.

Deklarované uplatnení vysoké produkce obou spojených podniku v zahranicí je pro malé pivovary neduveryhodné. Problémy ceského trhu vyvolal údajne Prazdroj zahájením výroby velmi levných piv a dvojnásobným zvýšením výrobní kapacity. "Solidní prodejce nebude likvidovat konkurenci dumpingem," uzavrel Dvorák.

Jirí Macík kt


Zdroj: ČTK, 17. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 00:00