Agris.cz - agrární portál

Po fúzi se Plzeňský Prazdroj zaměří na posílení exportu

17. 3. 1999 | ČTK

Po fúzi se Plzenský Prazdroj zamerí na posílení exportu

PLZEN 17.brezna (CTK) - Fúze dvou nejvetších ceských pivovaru Plzenský Prazdroj a Radegast, kterou v techto dnech potvrdil Úrad pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS), odstartuje zámery na rozsáhlejší posílení soucasných zahranicních trhu v 53 zemích sveta, kam Plzenský Prazdroj (PP) pivo prodává, rekl dnes CTK mluvcí spolecnosti Jaroslav Pomp.

Prioritou je podle Pompa zvýšit v zahranicí predevším prodej prémiového svetlého ležáku Pilsner Urquell. Vedení Prazdroje zároven ocenuje posun v myšlení antimonopolního úradu v pohledu na vznik silných, konkurenceschopných spolecností v rámci rozširující se Evropy.

Absurdní je tvrzení, jak Pomp dále uvedl, že spojení dvou nejvetších ceských pivovaru povede k likvidaci malých a stredních domácích výrobcu piva. V ruzných cástech sveta praxe potvrzuje, že vedle sebe mohou žít malí i velcí producenti piva, aniž by si navzájem konkurovali, rekl.

Napríklad nejvetší pivovarnická skupina v USA Anhauser Bush pokrývá 45 procent amerického trhu, australská spolecnost Carlton and United Breweries 53 procent australského pivního trhu, nizozemský Heineken 59 tamního trhu a Carlsberg v Dánsku nebo Guinness v Irsku dokonce pres 70 procent místního pivního trhu, vypocítal Pomp.

Lonský výstav piva všech pivovaru v CR cinil 18,2 miliónu hektolitru piva, a oproti roku 1997 zaznamenal pokles témer 436 tisíc hektolitru. To svedcí podle Pompa o tom, že na ceském trhu, který je zároven specifický nejvetší spotrebou piva na osobu presahující 160 litru, není možné vetší produkci piva umístit. Podpora prodeje piva v zahranicí vyžaduje nemalé financní prostredky, což uskutecnená fúze obema pivovarum umožní, dodal.

Pavel Kovárík jw


Zdroj: ČTK, 17. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 14:56