Agris.cz - agrární portál

Fúze Prazdroje s Radegastem neovlivní tržby Pivovaru Chodovar

17. 3. 1999 | ČTK

CHODOVÁ PLANÁ (okres Tachov) 17.brezna (CTK) - Fúze akciových spolecností Plzenský Prazdroj a Radegast neovlivní výrobu ani prodej piva rodinného Pivovaru Chodovar, který se rocním výstavem 90 tisíc hektolitru piva radí mezi malé regionální výrobce. Prezident Chodovaru Jirí Plevka dnes CTK rekl, že rozhodující pro trh bude obchodní politika nového vlastníka sloucených spolecností, který je ocekáván v dohledné dobe.

"Momentálne ve fúzi nevidím témer žádnou zmenu, protože oba pivovary jsou již dávno pohromade," sdelil Plevka. Obává se však príchodu nového majitele, který kvuli profitu podnikne veškeré možné kroky, aby ovládl trh.

Podle Plevky se v soucasné dobe firmy podbízejí poskytováním nejruznejších slev a cástek, aby svuj výrobek uvedly do sítí supermarketu. "Proti nekalé souteži však nelze nic udelat. Na to nejsme tak financne silní," uvedl Plevka.

Prestože se spolecnosti podarilo udržet témer všechny odberatele, klesl jí mezirocne odbyt o deset procent. Pivovar loni vystavil o více než deset tisíc hektolitru piva méne než v roce 1997. Podle Plevky je duvodem poklesu výroby snížený odbyt v maloobchodní síti, kam spolecnost pivo dodává. Prodej sudového piva zustal zachován a tvorí asi polovinu produkce.

Tržby spolecnosti loni cinily témer 100 miliónu korun, což je mezirocne nepatrný pokles. Podle Plevky se je podarilo udržet díky zvýšenému prodeji minerálních vod, které firma zacala stácet do PET lahví. Výsledek lonského hospodarení Chodovaru byl vyrovnaný.

Miroslav Molcík kt


Zdroj: ČTK, 17. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.05.2024 11:15