Agris.cz - agrární portál

Větší pivovary fúze neohrozí, malé připravují soudní řešení

17. 3. 1999 | ČTK

Vetší pivovary fúze neohrozí, malé pripravují soudní rešení

SHRNUTÍ

PRAHA 17.brezna (CTK) - Zástupci vetších ceských pivovaru nepredpokládají, že by je mela ohrozit v úterý schválená fúze Plzenského Prazdroje a Pivovaru Radegast. Naopak Ceský svaz malých nezávislých pivovaru (CSMNP) zrejme rozhodnutí Úradu pro ochranu hospodárské souteže napadne soudne. Pivovary se rovnež staví skepticky k prohlášení obou pivovaru, že se zamerí predevším na posílení exportní pozice.

Mimorádná valná hromada CSMNP bude v pondelí 22.brezna rozhodovat o tom, zda svaz soudne napadne rozhodnutí úradu. Zpravodaji CTK to dnes rekl prezident CSMNP a spolumajitel rodinného pivovaru v Humpolci Stanislav Bernard. Podle jeho slov je jednou z možností podání žaloby k Ústavnímu soudu.

To, že ÚOHS fúzi bez jakéhokoli zduvodnení schválil, je podle Bernarda šokující, protože to znamená obrat dosavadního prístupu úradu k této kauze o 180 stupnu, aniž by se nejak zmenila východiska, na jejichž základe úrad dosud fúzi odmítal.

Jak rekl, je možné, že se Nomura bude snažit podíl nového subjektu na tuzemském pivním trhu postupne zvýšit ze soucasných zhruba 40 procent až na 60 ci 70 procent. Soucasne lze podle nej ocekávat vystupnování cenové války na tuzemském trhu piva, která povede k zániku dalších pivovaru.

Spokojeni s rozhodnutím ÚOHS jsou naopak zástupci obou fúzujících pivovaru. Podle výrobne technického reditele Radegastu Stanislava Fridricha má nove vytvorená spolecnost mnohem vetší šanci prosadit se na velmi nárocných zahranicních trzích i v silné konkurenci mezinárodních pivovaru.

Také Plzenský Prazdroj se po fúzi zamerí predevším na rozsáhlejší posílení soucasných zahranicních trhu v 53 zemích sveta, kam pivo prodává, rekl dnes CTK mluvcí spolecnosti Jaroslav Pomp. Absurdní je podle nej tvrzení, že spojení povede k likvidaci malých a stredních domácích výrobcu piva.

Vetší ceské pivovary nepredpokládají, že je fúze ohrozí. Ekonomický manažer Budejovického Budvaru Petr Jánský dnes CTK rekl, že k tomuto názoru Budejovický Budvar opravnuje vysoká kvalita jeho piva a stabilní pozice na tuzemském trhu i v zahranicí. "Nedomnívám se, že by spojením Prazdroje a Radegastu melo dojít k ohrožení našeho postavení na svetových trzích," uvedl Jánský. Pripustil však, že lze ocekávat ztížení podmínek malých pivovaru na domácím trhu.

Stejne vidí situaci v Královském pivovaru Krušovice. Fúze se neobávají presto, že znacka Radegast je prímým konkurentem na ceském trhu piva. Okamžité problémy pivovar neocekává ani v konkurenci na zahranicních trzích, nebot vývoz Krušovic je vzhledem k priorite domácího trhu zatím nevýrazný.

Žádné obavy z fúze obou pivovaru nemají ani Ústecké pivovary. Podle obchodního reditele Drinks Union Josefa Vejlupka Ústecké pivovary nepocítají s tím, že by se melo dotknout jejich výroby, tržeb nebo postavení na trhu. Fúze dvou velkých pivovaru neovlivní ani prodej piva rodinného Pivovaru Chodovar. Prezident Chodovaru Jirí Plevka rekl, že rozhodující pro trh bude obchodní politika nového vlastníka sloucených spolecností, který je ocekáván v dohledné dobe.

Naopak sládek Mestského pivovaru v Nové Pace Daniel Váša ocekává, že spojení obou spolecností povede k likvidaci malých ceských pivovaru. Krátkodobe fúze podle jeho slov prinese snížení cen piva, což však následne povede ke znicení konkurence v podobe stredních a malých pivovaru. Nakonec pak na situaci na trhu doplatí spotrebitel, kterému zbude omezený sortiment piva.

Podle reditele Pivovaru Hlinsko Milana Vedry nelze predvídat, jak se bude situace ceském na pivovarnickém trhu nyní vyvíjet. "Pokud budou aktivity Prazdroje a Radegastu soustredeny skutecne na export, nemuselo by jejich spojení menší pivovary ohrozit," rekl Vedra. Pokud by se však skupina zamerila na domácí trh, bylo by to podle jeho slov pro pro všechny menší pivovary i skupiny velmi nepríjemné.

ÚOHS v úterý bez bližších podrobností uvedl, že v roce 1998 došlo k právoplatnému spojení pivovaru Plzenský Prazdroj, a.s. a pivovaru Radegast, a.s. tím, že nad obema pivovary získala kontrolu spolecnost Nomura Securities and Co. Ltd. se sídlem v Tokiu.

kt jw


Zdroj: ČTK, 17. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 14:23