Agris.cz - agrární portál

Polští rolníci demonstrovali ve Varšavě proti politice vlády

17. 3. 1999 | ČTK

Polští rolníci demonstrovali ve Varšave proti politice vlády

VARŠAVA 17.prosince (zpravodajka CTK) - Šest hodin trvala dnešní demonstrace, jíž na protest proti zemedelské politice vlády svolal do polské metropole radikální šéf rolnického hnutí Sebeobrana (Samoobrona) Andrzej Lepper. Do Varšavy prijelo organizátora lednových silnicních blokád podporit podle nekterých odhadu kolem 16.000 polských zemedelcu s transparenty a kosami.

Demonstrace se krome Lepperových príznivcu zúcastnili i prívrženci ostatních odborových organizací polských zemedelcu, jejich predáci vyhlásili vlastní pokojnou demonstraci na nedeli.

Na nekolikahodinový pochod nespokojeného davu rolníku centrem mesta dohlížela skupina policistu; 2000 jejich kolegu s plastovými štíty a obušky obklopilo prilehlé vládní budovy.

První zastávkou pochodujících rolníku byl prezidentský palác, kde delegace rolníku, ale také horníku z odborového svazu Solidarita 80, odevzdala rezoluci o neutešené situaci polského zemedelství. Pokud nebudete myslet na polské rolníky, nemusíte být podruhé zvolen, hrímal slova adresovaná prezidentovi Aleksanderu Kwasniewskému Lepper. A muže se stát, že opustíte tento palác dríve, než myslíte, zopakoval svou pohružku pronesenou pred nedávnem na "rolnickém fóru" porádaném práve hlavou státu.

Nedaleko parlamentu zatarasili rolníkum na chvíli cestu studenti s recesistickými transparenty jako "Chceme intervencní výkup láhví od piva" (narážka na požadavek intervencního výkupu veprového) a také skupina príznivcu mimoparlamentní strany Unie reálné politiky (UPR). Její vudce Janusz Korwin-Mikke se z balkónu tázal, proc polští zemedelci neprodukují kvalitneji. Odpovedí byl pískot a sprška syrových vajec.

Stejné odpovedi se dostalo o neco pozdeji pred budovou vlády ministru práce Longinu Komolowskému, jenž se snažil demonstrantum vysvetlit, že vláda, v níž má hlavní slovo Volební akce Solidarita (AWS), pracuje na zlepšení situace na polském venkove. Mimo jiné prislíbil, že již ve ctvrtek budou pokracovat jednání zástupcu kabinetu s rolnickými odbory. Dockal se však pouze hlasitých výkriku "Podvodníci!" a "Zrádci!" Zaznely i hlasy požadující demisi celé vlády.

Šéf Sebeobrany pak své príznivce posmešne vyzval, aby neplýtvali vejci na házení a radeji je dali prítomným policistum, aby se mohli jednou porádne najíst. Nabádal shromáždené, aby se neúcastnili nedelní "konkurencní" demonstrace, a zároven vyhrožoval smerem k budove vlády, že pokud se do týdne nesplní požadavky rolníku, obnoví celostátní protesty. O tom, zda se bude jednat opet o blokády silnic, jako na prelomu ledna a února, nebo manifestace ci další formy, se podle nej teprve rozhodne.

Bojovnou náladu rolníku, z nichž nekterí se za slunecného pocasí posilnovali v nedalekém parku donesenými ci cestou koupenými zásobami a jiní se vyšplhali na stromy, udržoval naléhavými monology Lepper i další úcastníci protestu. Zaznelo také nekolik protestních básní. Po hodinovém cekání na premiéra Jerzyho Buzka rolníci konstatovali, že ministri i se svým šéfem jsou zbabelí, zazpívali sborove hymnu a svému vudci tradicní popevek "Sto let" a kolem 16:00 SEC se zacali pomalu rozcházet.

Polská média již delší dobu upozornují, že Lepper, jenž se v minulosti dostal do konfliktu se zákonem - vetšinou šlo o urážky ci organizování protestu -, má stále vetší popularitu v polské verejnosti, unavené reformami a marne vyhlížející ocekávaný blahobyt. V únorovém pruzkumu verejného mínení získala jeho Sebeobrana dokonce šestiprocentní podporu dotázaných.

Ministr zemedelství Jacek Janiszewski, jenž se stal na prelomu ledna a února tercem kritiky, že nezabránil rolnickým blokádám, podal v pondelí demisi. Podle všeho jej však tomuto kroku vedla spíše odhalení "hríchu minulosti", když jako šéf štetínské pobocky státní zemedelské agentury nechal vydelávat na úkor státní pokladny své známé, a také nedodržení stranické disciplíny.

Eliška Veselá kj ank


Zdroj: ČTK, 17. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 11:31