Agris.cz - agrární portál

ASZ chce místo povinné minimální ceny raději dotaci k ceně mléka

19. 3. 1999 | ČTK

ASZ chce místo povinné minimální ceny radeji dotaci k cene mléka

PRAHA 19.brezna (CTK) - Financní podporu z dotacních prostredku MZe k tržní cene mléka, která pri prodeji nahradí ztrátu zemedelcu, místo povinnosti zpracovatelu platit zemedelcum direktivne urcenou minimální cenu požaduje Asociace soukromého zemedelství CR (ASZ). CTK o tom dnes informoval místopredseda ASZ Josef Stehlík.

Jako duvody nesouhlasu se závaznou garantovanou cenou mléka asociace uvádí mimo jiné diskriminaci malých a stredních výrobcu na trhu mléka, nedostatecnou ochranu tohoto trhu, nebezpecí administrativního rozhodnutí, které ve svém dopadu muže vést k likvidaci rentabilnejších podniku.

Garantovaná cena mléka, kterou stanovil Státní fond tržní regulace v zemedelství (SFTR) a která je zamenována za cenu minimální, navíc není stanovena kalkulací nákladu na litr mléka a neznamená povinnost pro mlékárny platit ji producentum, protože minimální cenu stanovuje Ministerstvo financí.

ASZ zduraznuje, že je nutné prijmout tato opatrení ješte letos v breznu. V prípade, že dojde k razantnímu snížení výkupní ceny mléka producentum v dusledku liberalizace tuzemského trhu s mlékem, navrhuje ASZ, aby MZe vypracovalo systém cílených podpor zemedelcu. Tyto podpory by je mely stimulovat k extenzivnejšímu a šetrnejšímu provozování zemedelské výroby. To by bylo podle ASZ v kontextu s politikou EU.

Oldrich Pribík bm


Zdroj: ČTK, 19. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 21:35