Agris.cz - agrární portál

Největší rakouský pivovar nevidí ve fúzi českých žádný problém

22. 3. 1999 | ČTK

Nejvetší rakouský pivovar nevidí ve fúzi ceských žádný problém

VÍDEN 22.brezna (zpravodaj CTK) - Nejvetší rakouský pivovar Brau Union nevidí v možné fúzi ceských pivovaru Plzenský Prazdroj a Radegast žádný problém, protože CR je zatím pouze kandidátem na clenství v Evropské unii. Pro CTK ve Vídni to dnes uvedl predstavitel Brau Union ve Schwechatu.

"Nevidím ve sloucení dvou ceských nejvetších pivovaru žádný problém, pokud se tak stane ješte pred pristoupením CR do EU," rekl mluvcí s tím, že coby na kandidátskou zemi se na CR ješte všechna pravidla podle jeho názoru nevztahují.

"Naše Brau Union vznikla sloucením menších rakouských výrobcu také nedlouho pred vstupem zeme do EU (tj. pred 1.lednem 1995) a žádné námitky po vstupu pak vuci tomu z Bruselu nezaznely," uvedl mluvcí.

Také skutecnost, že by spojené pivovary Prazdroj a Radegast ovládly 44 procent ceského trhu, mu nepripadala rozhodující. "Naše Brau Union ovládá 57 procent rakouského trhu, a když nám to po vstupu Rakouska do EU žádné problémy nedelalo, nemelo by to delat problémy ani Cesku,"

"Pokud by však k podobné fúzi melo dojít již v rámci EU, vyžadovalo by to souhlas antimonopolního orgánu unie," zduraznil mluvcí. Tento orgán by mohl souhlas prípadne i poskytnout, ale stanovit pritom radu podmínek a omezení pro provoz vznikajícího kvazimonopolního výrobce, pokud by jeho roli považoval skutecne za dominantní. "Ani my bychom možná už nyní povolení k fúzi nedostali," poznamenal mluvcí.

Co se týká dopadu prípadné fúze na ceský trh, odmítl se mluvcí vyjádrit s poukazem, že k tomu není kompetentní. "Ceský trh analyzuje náš pivovar Starobrno v moravské metropoli," rekl.

Ivan Klindera bm


Zdroj: ČTK, 22. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 15:05