Agris.cz - agrární portál

Kylberger: Fúze velkých pivovarů může pomoci exportu

22. 3. 1999 | ČTK

Kylberger: Fúze velkých pivovaru muže pomoci exportu

JIHLAVA 22.brezna (CTK) - Fúze dvou nejvetších ceských pivovaru, Plzenského Prazdroje a Radegastu, muže podle výkonného reditele jihlavského pivovaru Ježek Jana Kylbergera napomoci exportu ceského piva. "Ten by mohl uvolnit místo na tuzemském trhu pro malé pivovary," uvedl dnes v rozhovoru pro CTK.

"Pokud chce ceské pivo v Evrope uspet, tak bud padne Plzen, nebo Radegast, stejne jako Pražské pivovary do rukou zahranicnímu kapitálu, nebo se musí pivovary spojit," míní. "Nomura není pivovarský koncern, který by vedení diktoval nejaké technologie a zpusoby varení piva," dodal.

Reditel pripustil, že fúze velkých pivovaru bude ohrožovat malé, dodal však, že "horší už to na ceském trhu nemuže být." Vystoupení prezidenta Ceského svazu malých nezávislých pivovaru (CSMNP) Stanislava Bernarda v médiích proti fúzi považuje Kylberger prakticky za neplacenou reklamu piva Bernard.

Kylberger si myslí, že každý se musí prát za sebe a malé pivovary musí využít pružnosti. "My sice nemáme na úplatky, ale mužeme nabídnout dostupné služby v regionu, servis a ochotu. I ve velkých pivovarech bude v tomto smeru tlak na hospodárnost," doplnil.

CSMNP považuje Kylberger za militantní spolek, který pouze vybojoval nižší dane pro malé pivovary. Ty by mely platit i pro další malé výrobce jako jsou pekárny ci mlékárny. "Nejsem proti tomu, je to úleva, kterou cítíme i my," upresnil.

Jihlavský pivovar není clenem sdružení, protože v dobe jeho založení v nem vlastnil majoritu rakouský majitel a výstav presahoval 200.000 hektolitru rocne. Nyní je opet v ceských rukou a loni docílil výstavu 110.000 hektolitru.

Jaroslava Mikešová nol


Zdroj: ČTK, 22. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 23:31