Agris.cz - agrární portál

Prazdroj: Malé pivovary nekrachují, neboť se jejich počet zvyšuj

23. 3. 1999 | ČTK

Prazdroj: Malé pivovary nekrachují, nebot se jejich pocet zvyšuje

PLZEN 23.brezna (CTK) - Velké pivovarnické spolecnosti v CR nemohou údajne ohrožovat existenci malých pivovaru, protože se jejich pocet zvyšuje. V roce 1997 pusobilo v CR 34 malých nezávislých pivovaru a v lonském roce se jejich pocet zvýšil na 37, když cinnost zahájili další tri minipivovary v Beroune, Praze a Postoloprtech. V souvislosti se spojením Plzenského Prazdroje a Radegastu to CTK rekl mluvcí Prazdroje Jaroslav Pomp.

Prestože je CR po Irsku na druhém míste v Evrope s nejnižší spotrební daní na pivo, získaly malé nezávislé pivovary podporu parlamentu na padesátiprocentní danové zvýhodnení oproti velkým pivovarum. Stát podle Pompa loni malé pivovary neprímo dotoval cástkou témer 140 miliónu korun. Danové úlevy malých pivovaru se tak mezirocne zvýšily o 16,3 procenta.

Pomp dále uvedl, že Plzenský Prazdroj nešel nikdy cestou laciných druhu piv, které nemohly zapadnout do portfolia jeho výrobku. Soucasne vyjádril souhlas s predsedou malých nezávislých pivovaru Stanislavem Bernardem, který navrhuje v rámci akce cisté ruce, fúzi Prazdroje a Radegastu prošetrit. "Konecne by se melo prošetrit, proc ceští státní úredníci dva roky nesmyslne bránili vzniku silného ceského pivovarnického subjektu proti celosvetovému trendu fúzí a megafúzí," uvedl.

Cenová politika slev a dumpingových cen byla napríklad prícinou lonského ekonomického propadu 880 miliónu korun, který vykázaly Pražské pivovary pod vedením nejvetšího oponenta fúze britské pivovarnické spolecnosti Bass. Zamerení spolecnosti na boj proti fúzi Prazdroje a Radegastu privedlo Pražské pivovary na pokraj krachu, kdy se základní jmení spolecnosti snížilo na 180 miliónu korun, což predstavuje deset procent puvodního kapitálu. Za uplynulých pet let dosáhla ztráta tretí nejvetší pivovarnické skupiny v CR 1,4 miliardy korun.

Pavel Kovárík nol


Zdroj: ČTK, 23. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 18:53