Agris.cz - agrární portál

Pro stabilizaci trhu je třeba vyvézt až 10.000 tun vepřového

1. 4. 1999 | ČTK

Pro stabilizaci trhu je treba vyvézt až 10.000 tun veprového

PRAHA 1.dubna (CTK) - Pro stabilizaci tuzemského trhu s veprovým masem je treba okamžite vyvézt 5000 až 10.000 tun této komodity v prepoctu na živou hmotnost. Zpravodaji CTK to dnes rekl clen predstavenstva Agrární komory Ceské republiky a predseda Svazu producentu veprového, drubežího masa a vajec Bedrich Henrych. Podle jeho slov se rocní prebytek veprového masa v CR pohybuje kolem 30.000 tun živé hmotnosti.

Producenti veprového masa se zatím nedohodli s masokombináty o vyšší nákupní cene a soucasná prumerná cena, která se pohybuje v rozmezí 25 až 26 korun za kilogram živé hmotnosti je podle Henrycha znicující a je dusledkem prebytku na strane nabídky.

Podle svazu by se mela zvýšit podpora státu pri exportu veprového masa. Jednou z možností by mohlo být rozšírení exportní podpory také na masné výrobky. Nicméne dosavadní export podle jeho slov príliš nefunguje.

Jednou z prícin je, jak rekl, podmínka Státního fondu tržní regulace v zemedelství, že exportér musí vykázat nákupní cenu asi 32 korun za kilogram. Proto hodlá svaz navrhnout snížení této ceny na 28 korun za kilogram, což by melo export veprového oživit.

Další alternativou, jak odcerpat veprové maso z tuzemského trhu je podle Henrycha barterový obchod s Ruskem. "Tady by mohl sehrát stát významnou roli garanta za platby vývozcum tak, jak je to obvyklé napríklad v EU," dodal.

Oldrich Pribík nol


Zdroj: ČTK, 1. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 02:06