Agris.cz - agrární portál

Samková: Bass získal majoritu před účinností novely zákoníku

19. 4. 1999 | ČTK

Samková: Bass získal majoritu pred úcinností novely zákoníku

PRAHA 19. dubna (CTK) - Spolecnost Bass International Holdings N. V. nebyla povinna ucinit návrh smlouvy na odkoupení akcií Pražských pivovaru, nebot príslušnou majoritu získala ješte pred úcinností novely obchodního zákoníku 1. cervence 1996. V tomto prípade je proto zákonem povinnosti zproštena. Na dotaz CTK dnes zduvodnila rozhodnutí Komise pro cenné papíry (KCP) mluvcí Šárka Samková.

"Verejný návrh na odkoupení akcií by musela ucinit jen v tom prípade, kdyby po výše uvedeném datu došlo ke vzniku této povinnosti, tedy ke zmene v podílu. Z toho duvodu komise ukoncila se spolecností Bass správní rízení a toto rozhodnutí nabylo právní moci 13. dubna 1999," dodala Samková.

Ochranné sdružení malých akcionáru spolecnosti Pražské pivovary (OSMA-ASPP) podalo na mimorádné valné hromade spolecnosti 13. dubna protest proti platnosti hlasovacích práv majoritního vlastníka spolecnosti Bass Brewers.

"K dalším požadavkum predstavitelu OSMA se nemužeme vyjádrit, nebot komise zatím neobdržela žádný podnet. Obecne je ale treba ríci, že o otázce oprávnenosti nabytí akcií by mel rozhodnout soud, nikoliv KCP," uzavrela Samková.

Podle sdružení byla poškozena práva státu a ostatních minoritních akcionáru spolecnosti. Od data možného porušení zákona totiž tržní cena akcií poklesla asi o 80 procent.

zp mha


Zdroj: ČTK, 19. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 18:58