Agris.cz - agrární portál

ODS: MZe dostatečně nepodporuje ekonomicky úspěšné soukromníky

21. 4. 1999 | ČTK

ODS: MZe dostatecne nepodporuje ekonomicky úspešné soukromníky

PRAHA 21. dubna (CTK) - Ministerstvo zemedelství CR dostatecne nepodporuje ekonomicky relativne nejúspešnejší skupinu ve svém resortu, tedy soukrome hospodarící fyzické osoby. Uvádí se to v usnesení zemedelské komise ODS, které dnes CTK poskytl její clen Miroslav Tyl.

Komise v usnesení konstatuje, že také pri hospodarení v lesích si nejlépe vedou fyzické osoby a obce. Nejhure si podle ní v tomto srovnání stojí Lesy Ceské republiky.

Soucasne komise nesouhlasí s "témer neomezenými nároky soucasné vlády na státní rozpocet", a vyjadruje v usnesení politování nad souhlasným stanoviskem cásti poslaneckého klubu KDU-CSL s novelou tzv. transformacního zákona.

Novela transformacního zákona má rešit vyporádání majetkových nároku v zemedelských družstvech. Podle puvodního návrhu CSSD by meli být veritelé družstev uspokojeni verejne obchodovatelným cenným papírem, takzvaným majetkovým listem.

KDU CSL prosazuje, aby každá oprávnená osoba dostala deset procent ze svého podílu v hotovosti, nejvýše však 10.000 korun. Peníze by mel poskytnout Pozemkový fond. Veritel by mel mít podle dále možnost požádat o vyporádání formou státních dluhopisu, které by pro družstva vydal rovnež Pozemkový fond. Družstva by je musela fondu splatit v urcitém splátkovém režimu. Tyto cenné papíry by byly splatné do dvaceti let a úroceny dvema procenty.

Teprve jestliže veritel o státní dluhopisy nepožádá, bude mu družstvo moci vydat majetkový list. I ten by mel ale od podílníka odkoupit Pozemkový fond, pokud se s ním behem patnácti let nedohodlo na odkoupení samo družstvo. Proti predloze novely se vyslovili poslanci ODS, podporili ho naopak spolu s lidovci sociální demokraté a komunisté.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 21. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 23:28