Agris.cz - agrární portál

Dovoz vepřového masa je v dubnu vyšší než jeho export

22. 4. 1999 | ČTK

Dovoz veprového masa je v dubnu vyšší než jeho export

PRAHA 22. dubna (CTK) - Dovoz veprového masa do CR v období od 1. do 16. dubna cinil 402 tun, zatímco export této komodity za stejné období byl 237 tun. Zvrátil se tak breznový trend obchodu s veprovým masem, kdy byl vývoz vyšší než dovoz. Uvádí se to v informaci, kterou CTK poskytlo Ministerstvo zemedelství Ceské republiky.

Od pocátku letošního roku do 16. dubna však dovoz veprového masa témer dvakrát prevyšuje jeho vývoz. Celkem bylo zatím dovezeno 5529 tun, zatímco vyvezeno bylo 2811 tun veprového. Import veprového do CR se letos pohybuje podle MZe mezi jedním a dvema procenty tuzemské mesícní spotreby této suroviny.

Deklarovaná dovozní cena veprového masa má rostoucí trend. Podle MZe to ale muže být zpusobeno nehomogenní strukturou dovozu a vyšší cenu mohou nést výrobky s vyšším stupnem zpracování.

Nákupní ceny jatecných vepru v posledních ctyrech týdnech rostou, zatímco ve 13. letošním týdnu se platilo v prumeru za kilogram živé hmotnosti 23 korun v 16. týdnu to už bylo 25,24 Kc. Prumerné obchodní ceny zpracovatelu stejne jako ceny spotrebitelské v soucasné dobe stagnují. Tento stav muže být podle MZe odrazem skutecnosti, že nákupní ceny prasat poklesly relativne více než ceny obchodní a spotrebitelské.

MZe nemá zatím duvod intervenovat na tuzemském trhu s veprovým masem. Soucasný prebytek této komodity a krize s tím spojená mohla být již minulostí, kdyby Agrární komora CR informovala o problémech dríve a kdyby již v ríjnu ci listopadu doporucila zemedelcum nezapouštení prasnic.

Oldrich Pribík dp


Zdroj: ČTK, 22. 4. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 00:34